Transit of Venus-video-frontИзстрелян на 11 Февруари, 2010, Solar Dynamics Observatory, или SDO, е най-модерният космически кораб, който някога е бил предназначен за изучаване на Слънцето. По време на своята петгодишна мисия, той ще изследва атмосферата на Слънцето и магнитно поле и освен това ще осигури данни и изображения за по-доброто разбиране на ролята на Слънцето в атмосферните процеси и климата на Земята. SDO има техническата възможност да осигури изображения с резолюция 8 пъти по-добра от телевизионна картина и изпраща до Земята повече от един терабайт данни всеки ден.

На 5 Юни 2012 г., SDO е събрал изображенията от едно от най-редките слънчеви събития - Транзита на Венера пред диска на Слънцето. Това грандиозно събитие се случва периодично в последователност през 8, 105.5 и 121.5 години. Последният транзит е наблюдаван през 2004 г. и следващият е изчислен да бъде някъде през 2117 г., но за съжаление няма да се вижда от България.

Видеото тук и всички изображения, които се появяват в него, са изградени от снимките, които SDO e изпратил до Земята. Наистина, толкова впечатляващо е, че спира дъха!

 
(Бел.Авт.) Нямаше как да пропуснем да отбележим, че музиката към видеото е на невероятния английски композитор Clint Mansell от драматичния и ужасно тежък филм Requiem for a Dream.

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube