08 13 2012 mars-panoramaМарсоходът Curiosity изпрати първата цветна снимка от Марс, направена на север от мястото на кацане, съобщава НАСА. Миналата седмица марсоходът осъществи успешно кацане в кратера Хейл в южното полукълбо на Марс, като след кацането си направи няколко чернобели снимки с камерите Hazcam, които са поставени, за да помагат при преодоляването на препятствията пред машината.

Първата цветна фотография е направена от камерата MAHLI, предназначена за заснемане на образци на минерали. На фотографията се вижда северния ръб на кратера Хейл.

curiosity-3    curiosity-2

Роботът кацна на Марс на 6 август. Всъдеходът разполага с ресурси за около 2 години престой на планетата, но според някои специалисти проектът може да продължи десетилетие и дори повече. Непосредствено след кацането роботът изпрати черно-бели снимки с ниска разделителна способност.

curiosity-4

Той е четвъртият пратеник на НАСА, стъпил на Марс, но степента на неговото усъвършенстване силно засенчва предшествениците. Само най-големият му инструмент тежи около 4 пъти повече от първия робот, достигнал Марс през 1997 година.

Curiosity е изпратен да изследва високата над 5 км централна планина в кратера Хейл. Апаратът ще се изкачи по възвишението и ще започне да проучва скали, отложени там преди милиарди години в присъствието на вода. Ще се търсят доказателства, че в миналото условията са били благоприятни за живота на микроби.

panorama-mars-curiosity

 

Първата цветна панорама на марсохода Curiosity

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube