north-star-1Нашата Северна звезда, още наричана Полярна, в продължение на векове е служила за ориентира на мореплаватели, пътници и астрономи. Тази звезда е още известна с това, че почти неподвижно стои на нашето небе, докато цялото северо небе се движи около нея.

Въртенето на Земята обаче прави така, че звездите на нашето небе да променят позицията си. Въпреки това, земната ос почти директно сочи към Полярната звезда и по този начин ние имаме усещането, че тази звезда никога не променя местоположението си.

Според астрономите, колебанията на земната ос (прецесията) с течение на годините, ще измени до такава степен местоположението на планетарните полюси, че след около 500 години, Полярната звезда вече няма да бъде нашата северна звезда.

А ето и няколко интересни факта за нея:

  • Полярната звезда се намира на около 434 хиляди светлинни години от Земята и блести с около 4000 пъти по-ярко от нашето Слънце.
  • Тя се намира на номер 48 от списъка с най-ярките звезди и носи ранг от 2.02. Този ранг отчита яркостта на звездата от Земята, съпоставен с разстоянието й. Колкото по-малко число има този ранг, толкова по-ярък е един обект. Така, Венера и Луната са с отрицателен ранг.
  • Полярната звезда е пулсираща звезда. Това означава, че подобно на контракции, тя се увеличава и смалява, променяйки по този начин яркостта си на всеки няколко дни.

 

Светлата точка на небето, която виждаме ние от тук, всъщност, представлява тройна-звездна система, или с други думи три звезди, които орбитират около една и съща маса. Главната звезда, Полярис А, е супергигант с маса поне 6 пъти от тази на нашето Слънце. Най-близката до нея звезда, Полярис Аб, е на разстояние от 3.2 милиарда километра от нея. А Полярис Б, се намира много по-далеч.

Gemini North Star Trails Hd Wallpaper

Любопитно

Венера е единствената планета в Слънчевата система, която се върти по часовниковата стрелка.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube