nasa.lunar.lasercomСпециален лазер позволи трансфер на данни с 622 Mbit/s на 384 633 км

Въпреки че човечеството е по-скоро далеч от колонизиране на Луната, камо ли Марс, в NASA вече сериозно работят по въпроса и днес демонстрираха свое изобретение, което може да позволи осъществяването на високоскоростна връзка. Тя може да послужи за трансфер на големи обеми информация на милиони километри и би позволило използването на интернет дори извън пределите за нашата планета.

Всичко се случва благодарение на лазер. В последните години тази индустрия много се разви и въпреки, че новините около лазерите са свързани предимно с използването им в козметиката и медицината лазърът е нещото, което според специалистите ще ни позволи на превземем космоса в телекомуникационно отношение.

Събитието днес, на което бе представен проекта се нарича Lunar Laser Communications Demonstration. В неговите рамките от лазерната станция White Sands Test Facility в Ню Мексико бе пуснат лазерен лъч към сондата Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, намираща се на луната.

Резултатите показаха, че разстоянието от 384 633 километра бе преодоляно от изпратените данни, при това със скорост от 622 Mbit/s, което значи, че следващият посетител на луната ще може да осъществи безпроблемна видео връзка със земята, както и да използва многото налична информация в сървърите на NASA, а една евентуална колония, дори би могла да използва интернет.

 

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube