090421-gliese581-e-02Астрономическата общност бе наелектризирана миналата седмица след откриването на планета с маса близка до земната в орбита около звездата Глиесе 581 в съзвездието Везни. На разстояние от 20.5 светлинни години, звездата Глиесе 581 е категоризирана като "червено джудже" с маса само 1/3 от Слънчевата.


Авторът на дългогодишното изследване, Майкъл Меар от Женевската Обсерватория, прави четвърто последователно откритие около Глиесе 581 за последните няколко години. През 2007, той открива планета с размерите на Нептун и две други тела с маси няколко пъти земната. Глиесе 581 Е е най-малката откривана планета извън Слънчевата Система до този момент с маса само 1.94 от тази на Земята. Невероятната и орбитална скорост и позволява да обиколи майката звезда за 3.15 дни, което е прави с негостоприемна нажежена повърхност.


Рисунка на системата Глиесе 581 с най-малката планета в близък план и Глиесе 581 Д в центъра с морско син отенък.


090421-gliese581-e-02


Изненадата в случая идва от четвъртата планета в слънчевата система с маса седем пъти земната - Глиесе 581 Д. При ново гравитационно моделиране се оказва, че орбитата на планетата попада директно в зоната на възможен живот. Според екипа на Майкъл Меар и известна доза спекулация, Глиесе 581 Д може да притежава огромни океани от течна вода, което да е квалифицира като нов тип водна планета.


Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube