14Hz-square-wave-waterСъществува ли връзка между звука, вибрацията и физическата реалност? Има ли звукът потенциала да създава?

Какво е Киматика?

Киматика е процес за визуализация на звука и вибрациите, чрез използване на сол, пясък, вода. При тези различни техники и в зависимост от честотата на звука, могат да се забележат различни форми и модели, които се образуват на повърхността на плочата, върху която се провежда експеримента.

 

Терминът за тази област в науката идва от изследването Модалeн феномен, провеждан от Ханс Йени - швейцарски лекар и пионер в тази област, който впоследствие носи името "Киматика" (Cymatics). Думата Cymatics произтича от гръцката "kuma" - "вълна", за да се опишат периодичните ефекти, звуци и вибрации.

Киматика също се свързва с експериментът Кладни (Chladni Plate), носещ името на немски физик и музикант Ernst Florens Friedrich Chladni, който изучавал вибриращите плочи и изчислявал скоростта на звука в различна среда. За този си принос някои го наричали дори Бащата на Акустиката.

 

14Hz-square-wave-water 16Hz-Sine-wave-Water

    14Hz Квадратна вълна във вода                  16Hz Синусова вълна във вода 

 

14Hz-Triangle-wave-and-water 55Hz-square-wave-water

    14Hz Триъгълна вълна в алкохол            55Hz Квадратна вълна във вода

 

40Hz-Sine-Wave-Water-Alchohol-Mix

40Hz Синусова вълна във вода и алкохолен микс

 

Киматика е един изпълнен с изненади хармоничен свят, който чрез магията на красотата си ни отвежда към един напълно скрит свят. Чрез многобройните начини, при които можем да наблюдаваме този процес, човечеството може да открие истинската същност на невиждани досега неща и да намери отговорите на дългогодишни въпроси.

Повече за Киматика може да научите от видеото на TED.com

  >

Любопитно

"Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената се е целила доста ниско и се е задоволила с много малко!" Джордж Карлин

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube