predictionsПреди повече от 100 години, в 1900 г., американският инженер Джон Уоткинс направил серия предсказания за това какъв ще бъде светът в 2000 г. Такива предсказания са правени от мнозина в началото на новия век. Интересното в случая е, че много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали, съобщава BBC.

През Декември 1900 година Уоткинс написал развлекателна статия, озаглавена „Какво може да се случи в следващите сто години“ за американското женско списание „Ladies Home Journal“.

Статията започвала с думите „Тези предсказания ще ви се сторят странни, почти невъзможни“. След това Уоткинс твърди в статията, че за написването й се е консултирал с най-големите учени по това време.

Неотдавна редакторът в историческия отдел на Saturday Evening Post, Джеф Нилсон открил старата статия и бил поразен от това, колко много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали.

И така, ето десет от сбъдналите се предсказания на Уоткинс:

1. Цифрова цветна фотография

digital photography 

  „Хората ще изпращат снимки на всякакви разстояния. Ако след сто години в Китай има сражение, снимките от най-ярките моменти ще бъдат публикувани във вестниците само след час. Фотографиите ще показват истинските цветове“, пише Уоткинс.

Нилсон отбелязва, че в началото на ХХ век снимка от сражение в Китай би достигнала до американските вестници минимум за една седмица. По това време самата фотография все още е била смятана за чудо, а цветната фотография се е намирала в стадия на експериментите.

2. Хората ще станат по-високи

human height evolution 

 „Американците ще станат с един-два инча по-високи ", пише Уоткинс. Оказал се прав, при това, прогнозата му е много точна. Ако средният ръст в САЩ през 1900 година е бил около 66-67 инча (168-170 см), то в 2000 година средният ръст е нараснал до 69 инча (175 см).

3. Мобилни телефони

cell phonesL 

 „Безжични телефони и безжичен телеграф ще обхващат целия свят. Мъж, намиращ се в центъра на Атлантическия океан, ще може във всеки един момент да поговори с жена си, която си почива в спалнята в Чикаго. Ще можем да се обаждаме в Китай така лесно, както днес звъним от Ню Йорк в Бруклин“.

По времето на Уоткинс международна телефонна линия с такава дължина не е съществувала. А за мобилна връзка никой дори не е и мечтал.

4. Полуфабрикати

ready made food

„Готови за употреба храни ще се доставят от големи магазини, подобни на днешните бакалии“.

Уоткинс се оказал прав – днес от всеки супермаркет може да се купят полуфабрикати, от които за няколко минути да се направи пълноценна вечеря. Наистина, предсказанието му не било съвсем точно. Уоткинс предполагал, че съдовете, в които се намира храната, ще се връщат обратно в магазина за повторна употреба.

5. Снижаване на прираста на населението в САЩ

US population decrease 

Уоткинс предсказал, че към 2000 година числеността на населението на САЩ ще бъде между 350 000 000 и 500 000 000 души.

Нилсон отбелязва, че числата, дадени от Уоткинс, безусловно, са твърде високи, но все пак, общо взето, той е мислил в правилната посока, а именно, че прирастът на американското население ще намалее. Ако през ХХ век населението на САЩ бе нараствало със скоростта, фиксирана в периода 1800 – 1900 г., то към 2000 година числеността му би достигнала 1 милиард души.

Вместо това числеността на населението на САЩ достигна 280 милиона в началото на ХХІ век.

6. Оранжерии

greenhouse

Уоткинс написал, че фермерите ще отглеждат зеленчуци в големи остъклени плантации.

„Зеленчуците ще израстват много по-бързо с помощта на електрическата светлина, която ще замени слънчевата. Благодарение на цветните лъчи на светлината, много растения ще растат по-бързо „.

Предсказанието на Уоткинс се сбъдва – парниковите зеленчуци са нещо обичайно.

7. Телевизия

TV highquality 

 „Човек ще може да наблюдава целия свят. Изображенията ще се предават на екрани по електрически кабели на разстояния от няколко хиляди мили“.

Така Уоткинс предсказал телевизионните предавания в ефир. Според други, това е предсказание за уеб-камерите, които се появиха едва в края на ХХ век.

8. Танкове

tanks

„Огромни крепости на колела ще прекосяват откритите пространства със скорост равна на скоростта на съвременните влакове.“

Макар че първите описания и дори рисунки на нещо подобно на танк са направени още от Леонардо да Винчи, Уоткинс твърде точно описва истинските танкове от бъдещето.

9. Огромни плодове

large fruits

„Нашите пра-пра-правнуци ще ядат ягоди, с големината на ябълки „.

В случая, Уоткинс гледа твърде оптимистично на бъдещето на ягодите, но действително в ХХ век бяха селектирани множество гигантски сортове плодове и зеленчуци.

10. Свръхскоростни влакове

speed trains

„Влаковете ще се движат със скорост две мили в минута. Експресите ще достигат скорост 150 мили в час“.

Днес наистина има влакове, движещи се със скорост 150 мили в час, но средната скорост на обикновените влакове е доста по-ниска.

Какво не се е сбъднало?

За съжаление или за щастие, не всички прогнози на Уоткинс са се сбъднали. В частност, Уоткинс предполагал, че от английската азбука ще изчезнат буквите C, X и Q, нещо което няма да се случи и в следващите 200 години.

Уоткинс предполагал, че след 100 години хората ще ходят много повече пеша. Точно обратното на предсказанието виждаме днес – човек почти не слиза от превозните средства. Или, ако слезе, сяда пред компютъра или телевизора.

Уоткинс предполагал, че в бъдеще автомобилите няма да бъдат допускани в големите градове, тъй като там ще се използва развит подземен транспорт. Подземният транспорт наистина получил голямо развитие, но броят на колите в градовете върви единствено нагоре.

Не се е сбъднала и една от най-песимистичните прогнози на Уоткинс. Инженерът предполагал, че от лицето на Земята ще изчезнат много диви животни, а така също и комарите и мухите.

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube