peperudi_v_kosmosa_image-F2B6_4B15986AДве пеперуди се излюпиха на Международната космическа станция. Те успешно преминаха фазата на ларви, формираха какавиди и се излюпиха превръщайки се в истински пеперуди. Това е първи подобен случай след предишните неуспешни опити.

Експериментът стартира на борда на космическата совалка Атлантис преди няколко седмици. Сега астронавтите ще наблюдават как пеперудите ще се справят с летенето в състояние на безтегловност. Ще бъде проследено дали ще успеят да се развият нормално в суровите космически условия. Изследователите планират да направят сравнение на влиянието на космоса върху хората и пеперудите.


Зоолозите на НАСА вече са натрупали опит от предишните неуспешни експерименти с пеперуди и влагат много надежди в настоящия проект.

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube