dnaИзследователи от Харвард са успели да съхранят 300 - странична книга, заедно с изображенията в ДНК. Произведението се нарича "Регенезис: Как синтетичната биология ще преоткрие природата и нас".

Цялата книга включва 53 426 думи, 11 изображения, а освен това към информацията е добавено и едно Javascript приложение. Целият пакет е с обем около 600 kb.

Първоначално двамата харвардски учени Джордж Чърч, който е автор на книгата и Срирам Косури са преобразували книгата в HTML, след което са конвертирали информацията в двоичен код, включващ 5,27 милиона нули и единици.

Най-накрая тази последователност от цифри е превърната в четирите нуклеотиди, които са основните градивни компоненти на ДНК - A, C, T и G. Първите две са използвани за съхраняване на нули, а вторите две - за единици.

Източник: kaldata.com

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube