liftport-space-elevatorАсансьор в космоса, който може да превозва не само роботи, а и хора от Земята до извън орбиталното пространство е замислен от десетилетия насам. Но днес съществува компания, ръководена от бивш изследовател в НАСА, която твърди че притежава необходимите технологии и знания, и може да изгради космически асансьор на Луната.

LiftPort Group иска да набере $8,000 чрез помощта на crowd-fund уебсайта Kickstarter за първата си стъпка - създаването на носеща се платформа-балон закачена за земята, която да се издига на височина 2 км в небето.

"Преди около шест месеца направихме фундаментално откритие. Откритие, което вярваме, че ще промени човечеството - и искаме да бъдеш част от това", казва Michael Laine, президентът на LiftPort Group.

Той добави, че концепцията може да се осъществи в рамките на 8 години и че чрез съвременните технологии и с помоща на не дотам сложна ракета, подобна на "Спутник", асансьорът до Луната да стане реалност.

Заземяване

Асансьорът на Луната би срещнал по-малко усложнения от създаването на космически асансьор на Земята, тъй като Луната има по-малка гравитация и на практика почти няма атмосфера - фактори, които в противен случай биха оказали сериозно влияние върху това какви точно материали биха били подходящи за "прикрепяването" на асансьора.

liftport-balloons-test-02

 Прикрепени за земята балони са помогнали за тестването на концепцията за

изграждането на космически асансьор в Изследователската станция Марс,

намираща се в пустинята Юта, през 2006 година.

Laine е работил по проекта за асансьори в небето към Институт на НАСА за съвременни концепции в периода 2001-2003. През 2003 година обаче се отделя от тях и започва собствен бизнес, където заедно със своя екип експериментират с роботи, прикрепени към платформа-балон, която се изкачила на височина от 1.6 километра. Малко след това обаче компанията преустановява дейността си заради настъпилата финансова криза.

Идеята за платформи-балон не само биха помогнали за осъществяването на целите на Луната, те също биха могли да действат като евтини комуникационни "кули" на Земята - за осигуряването на безжичен интернет на много по-големи площи на Земята, за мониторинг на селскостопански култури, за следенето и предотвратяването на горски пожари, а дори и  с помощта на видеонаблюдение, да осигурят видимост в небето след природни катаклизми.

LiftPort не е сама в своята дългосрочна битка за създаването на космически асансьор. Сиатълската компания LaserMotive спечели конкурс на НАСА за разработване на технологии за асансьори в космоса. А японската компания Obayashi Corp си е поставила за цел да изгради такъв асансьор, който ще бъде направена от въглеродни нанонишки, най-късно до 2050.

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube