the-universeХолограма се нарича двумерно изображение, което изглежда триизмерно следствие на отражение на светлината. Холограми срещаме на банкнотите или кредитните си карти. Как се генерира холограма, ако ви е любопитно, вижте тук.

Идеята за холограмна вселена донякъде дължим на работата на физиците Якоб Бекенщайн и Стивън Хокинг. Двамата откриват, че черните дупки излъчват радиация, тоест се "изпаряват". Когато голяма част от черната дупка се изпари, тя евентуално се "взривява" и дава началото на нова звезда. Тук става триково - прескачайки малко теория се оказва, че информацията за тримерната звезда е заложена в двумерната повърхност на черната дупка. Излиза, че звездата е (информационна) холограма.


Прилагайки това на ниво вселена, става твърде интересно. Физиците считат, че материята е изградена от безкрайно малки зрънца (нещо като пикселите на снимката, които виждаме при голямо увеличение). Те би трябвало да имат размер 1.6 × 10-35 метра, което не е нищо друго освен планковата дължина.

Вселената се разширява с някаква скорост, така че нищо не може да я напусне. Понеже сферата е гигантска, в нея има много повече "зрънца", отколкото може да има на повърхността й. Това обстоятелство обаче нарушава в някакъв смисъл закона за запазване на енергията, което е невъзможно. Ами сега?

holographicuniverse209Парадоксът се решава, ако приложим идеята, че вътрешността на вселената е холографско изображение на информацията на повърхността. Тогава обаче се налага вътрешността да е изградена от миниатюрни зрънца с размер по-голям от планковата дължина. Хипотезата е предложена от д-р Craig Hogan, новоназначения директор на Центъра за Particle Astrophysics във Фермилаб.

Ако проф. Хоган е прав, то трябва да открием изграждащите вселената блокове с размер предречен от него. Изглежда точно това е сторил гигантски англо-германски детектор на име GEO600. Интересното е, че детекторът търси нещо съвсем друго - гравитационни вълни.

Засега всички големи учени се въздържат да правят изводи и заключения. Поне докато не се уверят, че засечения сигнал не се дължи на някакъв антропогенен източник. Всички обаче са единодушни за едно - ако GEO600 е открил "зрънцето на Хоган", то е много вероятно, че вселената наистина представлява гигантска тримерна материална холограма. Откритие с подобен мащаб във физиката не е правено, откакто бе засечен предречения теоретично космически фонов шум, доказващ теорията за големия взрив.

Из "Холографската Вселена", Извънтелесни преживявания

Източници: New Scientist

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube