higgs-bosonСпоред теоретичната физика Хигс бозона, който е наричан нежно "божествената частица", е възникнал от хаоса на Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е превърнал летящите отломки в галактики, звезди и планети. Откритието му се счита в научните среди за най-големия напредък на човешкото познание за вселената от десетилетия, напомня Ройтерс. До сега обаче, 50 години след като съществуването му е предположено за пръв път, никой не е успял да го докаже.

Това е на път да се промени. В сряда Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) обяви, че ще представи резултатите от изследванията на двата отделни екипа на "Хигс ловци", които може би за пръв път са регистрирали съществуването на частицата. Или на нещо, което изумително прилича на нея.

"Ако прилича на Хигс и се държи се като Хигс, тогава трябва поне да допуснем, че сред нас се намира почетен член от семейство Бозони", пошегува се Оливър Бухмюлер, един учените в екипа CMS. Другият екип "ловци" се наричат "ATLAS"

Хигс бозонът е основна част от Стандартният модел – цялостна теория за функционирането на вселената на най-просто ниво. Без него, както казва американският физик Мат Щраслер "нито хората, нито планетата на която живеем, би съществувало".

Елементарните частици се делят на два типа – бозони и фермиони. Хигс е определян като бозон. Физиците смятат, че частицата е като вълна, идваща от невидимото поле на Хигс. Според британският физик Питър Хигс, които е на 83 години, има много такива полета в пространството и при взаимодействието си с тях частиците придобиват маса.

Бухмюлер, както и другите учени от CERN, отказва да коментира какво разкритие ще направят на 4 юли представителите на организацията. Учените са анализирали резултатите от трилиони мини-големи взривове, пресъздадени само за последните две години в Големия адронен колайдер (LHC). Те ще участват в конференция на физиците на елементарните частици в Австралия.

През декември миналата година имаше подобна конференция, на която CERN обяви, че почти са доказали съществуването на частицата. Тогава те обясниха, че вероятността да не са открили Хигс бозони и вместо това да са регистрирали статистическа грешка, е 1 на 250. За да бъде доказано съществуването на частицата обаче, вероятността от грешка трябва да бъде сведена до 1 на 740.

Усещането, че "нещо" е видяно е подсилено не само от обявения семинар на CERN и живата видеовръзка с Мелбърн, но и от свързаните него събития, организирани по света. В нюйоркския университет Колумбия ще се проведе пижамено парти, в очакване на "събатомни фойерверки". В лондонската концертна зала срещу парламента ще се проведе подобно, но дневно събитие.

В Американската "Фермилаб" близо до Чикаго, където учените прекараха три десетилетия в търсене на Хигс бозона в техния колайдер, който беше спрян през декември заради съкращения в бюджета, ще се проведе подобен семинар в понеделник. В техния бюлетин е записано, че ще обявят "последните резултати за Хигс" от изследванията, направени в по-слабият ускорител от този на CERN.

Но какво ще обявят от CERN и "Фермилаб" не е ясно.

Полето на Хигс, както и бозонът, може да с окажат в различни форми, смятат специалистите. Въпреки че един от видовете може да е видян, ще отнеме време да се разбере кой точно е той и дали е "версията" от Стандартния модел или нещо, което може да отведе учените в сферата на научната фантастика.

Източник: BBC

higgs-boson1

Любопитно

"Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената се е целила доста ниско и се е задоволила с много малко!" Джордж Карлин

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube