large hadron collider largeГолемият адронен колайдер край Женева спря работа за двегодишен ремонт, съобщи Би Би Си.

Най-голямото откритие, направено с ускорителя досега, беше Хигс бозонът.

Заради технически дефекти, които се появиха малко след първоначалното включване, инсталацията не е работила с пълната енергия, за която е проектирана. Програмата за ремонт и повишаване на капацитета би трябвало да позволи това да се реализира в края на 2014 г.

Лъчите в Големия адронен колайдер бяха спрени днес сутринта. Магнитите - 1734 на брой обаче ще се затоплят до стайна температура до събота. След това ще започне ремонтът.

Когато приключи ремонтът през ноември 2014 г., ускорителят ще може да достига енергия от 14 TeV при досегашните 8 TeV.

"Ускорителят и сега работи успешно, но само на половината от максималната енергия, тъй като това е най-безопасният начин за работа с магнитите в момента", заяви Тони Уейдбърг – физик от Университета в Оксфорд.

Проблемът досега беше във връзките между гигантските магнити, които насочват заредените частици по 27-километровия пръстен. Той се появи на осмия ден от пускането на лъчите.

Едновременно с ремонта ще бъдат усъвършенствани и четирите детектора, защитата на електрониката, дори вентилационната система.

Очаква се експериментите да бъдат подновени през февруари или март 2015 г.

Източник: ББС

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube