meteoriten.dajdПовече от 400 души са пострадали от метеоритните отломки, изсипали се днес над Челябинска област в централна Русия, съобщи пресцентърът на федералното вътрешно министерство, цитиран от АП.

Повечето пострадали търсят помощ заради порязвания от изпочупени стъкла.

Очевидци на феномена разказват, че са видели ярка светлина в небето, която е била последвана от силен грохот, подобен на гръмотевица.

Първоначално бе съобщено, че над Уралския федерален окръг се е пръснал метеорит, изгорял частично в ниските атмосферни слоеве.

Малки отломки от небесното тяло са стигнали земната повърхност и са паднали в слабо населени райони край град Сатка в Челябинска област.

В изказвания на представители на руските власти метеоритният дъжд бе свързан с огромния астероид, който се очаква да премине край Земята. Все още не е ясно каква е връзката между двете.

Не се знае и колко парчета скала са достигнали земната повърхност.

Според Юрий Буренко, оглавяващ местния клон на Министерството на извънредните ситуации в Челябинска област, над Челябинск, където обектът е прелетял тази сутрин с голяма скорост, са отекнали три гърмежа.

"След експлозията на земята не са открити никакви остатъци от предмети", каза той.  Той допълни, че ударната вълна е счупила стъклата на прозорците на горните етажи на жилищните блокове.

Ударната вълна е счупила и стъклата на прозорците на офиса на ИТАР-ТАСС в центъра на Челябинск, съобщи агенцията.

Стена е рухнала в завод в града, съобщи служител на завода, цитиран от Интерфакс. Той уточни, че трима или четирима души са пострадали, но нараняванията им не са тежки.

Полицията издирва местата, където са паднали парчета от небесното тяло. Засилени патрули се грижат за реда в региона. Полицаи разпитват очевидците.

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 хиляди служители, които са в състояние на повишена тревога, както и три самолета или хеликоптера, които да инспектират района. Министерството призова населението да не се поддава на паника.

"Няма евакуация на населението, нивото на радиоактивност е в нормата. Молим ви да не се поддавате на паниката", съобщи местният отдел на министерството на страницата си в интернет.

Феноменът е бил наблюдаван и в Казахстан, съобщават руските агенции. Минути след паданията на метеоритите очевидци качиха видеоклипове в YouTube:

 

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube