ardiArdipithecus ramidus на 4,4 млн. години бе обявен за най-голямото откритие на отиващата си година в класация на научното сп. "Сайънс".

Фосилният скелет, който според учените е "основна връзка в историята на човешката еволюция", сега се смята за най-стария известен прародител на човека.Арди оглави списъка с 10-те най-големи научни открития за 2009 г., сред които е намирането на вода на Луната и откриването на рапамицина.

Учените попаднаха на първите находки от вида Ardipithecus ramidus още през 1994 г. на територията на днешна Етиопия.


Поради състоянието на древните кости обаче им отне цели 15-години, за да ги изкопаят и проучат.

Според антрополози дългогодишните изследвания са дали безброй ценни познания за човешката еволюция.

Във фокуса се оказа частичният скелет на женско същество, което учените нарекоха Арди. Международен екип представи древните останки пред света в серия научни публикации през октомври.

С 1,2 млн. години по-стар от "Луси", предишният най-стар известен прародител на Хомо Сапиенс, Арди разбива популярни митове за директно подобие между хората и съвременните маймуни.

Много от отличителните черти на черепа, зъбите, таза, ръцете и краката й сочат, че Арди споделя смесица от "примитивни" характеристики с предшествениците си - африканските маймуни, но притежава и "придобити" черти, типични за човекоподобните същества и хоратата.

Едно от най-важните заключения за това ни шимпанзе, ни човек, е, че е ходило право. До този извод учените са достигнали след внимателен анализ на полуразрушения таз на Арди.


Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube