Топ 5 открития на годината са:

Ardipithecus ramidus на 4,4 млн. години бе обявен за най-голямото откритие на отиващата си година в класация на научното сп. "Сайънс".

Изнамирането на досега неизвестни пулсари (изключително компактни и бързо въртящи се неутронни звезди със силно магнитно поле) от телескопа "Ферми" на НАСА, сред които и такъв на 4600 светлинни години разстояние от Земята.

Откриването на рапамицина, съставка, която учените нарекоха "еликсир на живота" заради способността й да удължава живота на мишките. Любопитното е, че при опитите с тях лечението с веществото е приложено едва в напреднала възраст.

Суперпроводниковият наноматериал графен, съставен от един или няколко слоя въглеродни атоми, който бе изпробван в експериментални електронни устройства.

Разгадаването структурата на важна молекула, която помага на растенията да оцеляват по време на суша. Учените се надяват да разработят методи за опазване на реколтите при продължителна липса на вода.

Астрофизиците си гарантират още две места в челната десятка на откритията на 2009-а, сред които е откриването на заледена вода на лунната повърхност, както и безпрецедентните снимки на Вселената, направени от космическия телескоп "Хъбъл" след ремонта му от астронавти.

Любопитно

Кометите са изградени от лед, скали и органичен материал, които могат да имат големина от няколко мили в диаметър.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube