ice-ocean-blueКолко студена може да стане преди да замръзне?


За водата отговорът е -48 C (или -55 F). Изследователи от Университета в Юта открили, че това е най-ниската температура на течната вода, преди да се превърне в лед.

Ако се върнем отново в училище, всички ние знаем, че водата при нормални атмосферни условия замръзва при 0 C (или -32 F), но това важи единствено и само за не напълно чиста вода.

 

"Ако имате вода и искате да си направите лед, първо трябва да формирате малки ядра вода. Течната вода трябва да даде живот на леда. - казва ученият по химия и съ-автора на изследването Валерия Молинеро в своя прес рилийз. "Нечистотиите във водата служат точно за това."

Но в много чиста вода "единственият начин да образувате такова ядро е като естествено промените структурата на течността. - обяснява Молинеро. Тя заедно с друг автор, Емили Муур, са публикували изследването си в The Nature. При точни условия, водата може да стане супер-студена.

Tetrahedron.MoleculeКогато достигне толкова ниска температура, течността преминава в друга средно състояние на течност, съдърщажа характеристика както на обикновена течна вода, така и на лед. Но водата в това си средно състояние, съществува за много кратко време. Затова и наличието на това средно състояние е изключително трудно да се докаже. Discovery News обаче са съобщили, че за да проследят експеримента, използват компютърни модели, за да наблюдават характеристиките на това почти неуловимо състояние, както всъщност са използвали и авторите на експеримента към Университета в Юта. Въпреки това, водата не замръзва само защото е поставена при толкова ниски темпаратури, а защото претърпява физически промени в структурата си и образува тетрахедронови форми, като така всяка молекула леко се прикрепва към други четири молекули.

Както казва Молинеро "Работим върху много стара загадка. Опитаваме се да разберем на структурно ниво наистина какво се случва с водата, когато достигне толкова ниски температури."

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube