clouds-frontВисочината, на която се движат облаците вече десет години спада. Това сочи изследване, проведено от Роджър Дейвис в Университета в Оукланд, Нова Зеландия.

Истината е, че наблюдавания времеви период е твърде кратък, за да се приеме за постоянна тенденция, но ако по-нататъшните изследвания покажат, че облаците продължават да се снижават, това ще окаже много важно влияние върху глобалните климатични промени. Облаците, които са по-ниско в атмосферата, биха позволили на Земята да се охлажда по-ефективно, компенсирайки част от затоплянето, причинено от парниковите газове.   

"Не знаем какво точно кара облаците да се спускат, но вероятно се дължи на промяна в потоците на циркулация, които издигат облачните формации на големи височини", казва Дейвис.

Облаците са много важен фактор в разбирането на климата на Земята. За съжаление, те са твърде непостоянни и трудни за проследяване. Все още никой не знае как облаците биха реагирали на глобалното затопляне и дали ще намалят или напротив, ускорят ефектите от климатичните промени.

Космическият апарат на НАСА, Тера, вече 10 години следи движението на облаците на Земята. Анализът на информацията, изготвен от Дейвис и екипа му, показва, че от месец Март 2000 година до Февруари 2010 г. средната височина на облаците е намаляла с между 30 и 40 метра. Това е около 1% от общата височина, на която обичайно се намират газовите образувания и голяма част от разликата всъщност идва от все по-малкото облаци, които се образуват на големи височини.

Сателитът Тера ще продължи да събира информация и през текущото десетилетие, помагайки да се определи дали снижаването на облаците е действително дълготрайна тенденция.

clouds

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube