Glacier.2004.smallВековни замръзнали разстения отпреди Малката ледникова епоха - преди 400 години, се съживиха при топенето на ледниците, съобщи Би Би Си.

Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на планетата ни.

Растенията са бриофити, а пробите са взети от екип от специалисти от университета в Алберта, които изследвали района край ледника Тиърдроп в канадския север.

Там от 2004 г. ледниците отстъпват все по-бързо, с около 3-4 м годишно.

Това излага на светлина повърхност, стояла под леда от Малката ледникова епоха, настъпила около 1550 г. и продължила до 1850 г.

Бриофитите се различават от познатите ни сухоземни растения по това, че нямат проводяща тъкан, с която да изпомпват флуиди към различни части на организма. Те могат да оцелеят напълно сухи през дългите арктически зими и да се върнат към живот, когато се затопли.

"Вървяхме по ръба на ледника и видяхме тези огромни популации, излизащи изпод него, които сякаш имаха зеленикав нюанс" - каза ръководителят на екипа д-р Катрин Лафарж.

"Когато ги разгледахме подробно и ги занесохме в лабораторията, видях, че по някои от стъблата всъщност покарват зелени клончета.

Така разбрах, че те се регенерират, което ме потресе",продължава той.

Отдръпващият се лед в района, където е Тиърдроп, разкрива и други форми на живот - цианобактерии, зелени водорасли. Много от видените видове са непознати на науката.

"Това е цял свят, който се показва изпод ледниците и трябва да бъде изследван - каза д-р Лафарж. - Ледниците изчезват доста бързо. Те ще разкрият цялата тази сухоземна растителност и това ще има голямо въздействие."

Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на планетата ни

Източник: BBC.com

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube