More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

hershel-rajdane-na-zvezdiМатерията, наблюдавана в съзвездието „Южен кръст“, е с температура минус 170 градуса по Целзий

Забележителна гледка на нашата Галактика донесе телескопът „Хершел“ на Европейската космическа агенция, съобщи Би Би Си.
Образите разкриват с големи подробности плътните облаци от студен газ, от които се образуват нови звезди вследствие на гравитационен колапс. Телескопът „Хершел“, на стойност 1,1 млрд. евро, бе изведен в орбита през май като основната мисия на Европейската космическа агенция. Той е пригоден да регистрира инфрачервено излъчване и се очаква да даде на астрономите важна информация за някои от фундаменталните процеси, които се извършват в Космоса.

 

Основна цел на проекта е да бъдат установени механизмите, които контролират ранните етапи на звездната еволюция. Голямото предимство на „Хершел“ е високата му чувствителност, което му позволява да улавя образи, които са извън обсега на други космически телескопи, като „Хъбъл“ например.
В момента „Хершел“ е включен на т.нар. режим на сканиране, което означава, че той променя посоката на „наблюдение“ в отрязък от небето, който е около 16 пъти по-голям от размера на Луната, наблюдавана от нашата планета. Телескопът наблюдава равнината на Млечния път в посока на съзвездието „Южен кръст“. Сканиращият режим включва работа на два от трите инструмента на „Хершел“. Британската камера Spire отговаря за по-дългите светлинни вълни (от 250 до 500 микрона, което е около 500 до 1000 пъти по-голяма дължина от тази на светлинните вълни, доловими за човешкото око). Германската камера Pacs покрива по-късите вълни (от 70 до 170 микрона). Техните снимки разкриват хаотична картина на газ и прах, както и звезди, които са в етап на формиране. Наблюдаваната материя е с много ниска температура – по-малко от минус 170 градуса по Целзий.
Според учените получените образи носят богата информация. „Нашето покритие на светлинните вълни ни предоставя важни подробности. Spire се справя много добре с изключително студена материя, за която смятаме, че отговаря на ранните етапи от формирането на звездите“, посочва проф. Мат Грифин от Университета в Кардиф, който е главният наблюдател на Spire. По думите му Pacs е по-чувствителна към т. нар. по-топла материя, която би могла да отговаря на райони, в които съществуват вече формирали се звезди.
Предвижда се „Хершел“ да изучи големи отрязъци от Млечния път с паралелната работа на Spire и Pacs, като инструментите се очаква да работят и независимо един от друг. Третият инструмент на „Хершел“ - Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HiFi), за момента е неизползваем поради технически проблем. Предвижда се HiFi да засича елементи и молекули в газовите облаци, след като повредата бъде отстранена.

Любопитно

Голямото Червено петно на Юпитер е ураганна система, която първоначално е била засечена в началото на 17 век.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube