More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

astro-eventsТолкова много неща и процеси се случват в космоса, че едва ли някой ден ще можем да разгадаем тяхната истинска същност. Или поне така смятаме. Може би точно заради това всичко това се нарича пространство, а повечето астрономически феномени са просто великолепни.

Вижте 10-те най-важни астрономически събития, които ще се случат в близките няколко години.

10. Транзитът на Венера

Venus-transitМалко късно е тук да обсъждаме транзита на планетата-сестра на Земята, но в никакъв случай не бива да пропускаме да отбележим, че това бе едно уникално красиво и епохално събитие. Повече за него може да видите в статиите ни: Транзитът на Венера пред Слънцето или Впечатляващо видео на SDO (NASA) за транзита на Венера пред диска на Слънцето.

Ако пък, по някаква причина, не сте успели да му се насладите, то все още може да хванете другия забалежителен танц - този на Меркурий.

9. Транзитът на Меркурий

mercury Преминаването на Меркурий пред диска на Слънцето са много по-редовни и чести. Очевидно причината е, защото той се намира много по-близо до Слънцето и има по-бърза орбита. Транзитът ще продължи между 8 Май и 10 Ноември. Опитайте на всяка цена да обърнете внимание на това явление, защото следващият транзит ще се случи през 2016. В интерес на истината транзитите, по някаква причина, се местят през годината, тъй като според различни астрономически документи и доклади, през 1585 година, те настъпили някъде между Април и Октомври. Но едва ли има нещо тревожно в това.

8. Затъмнената 2015

solar-lunar-eclipse2015 започва направо с едно грандиозно слънчево затъмнение. То ще се състои на 20 Март, а мястото откъдето ще може да се наблюдава най-добре ще е някъде по бреговете на норвежкото море.

От своя страна на 4 Април, ще бъдем свидетели на едно пълно лунно затъмнение, което пък от ще се наблюдава най-добре от Северна и Южна Америка, Австралия и Източна Азия.

На 14 Юли пък, по изчисления на НАСА, совалката New Horizons ще достигне своята най-приближена точка до Плутон. Както изглежда 2015 ще бъде доста интересна за всички астрономи и на всички любители на космическите "забивки".

7. Розета

rosettaНали се сещате какво представляват кометите? Те представляват остатъчни находки от времето, когато нашата любима Вселена е била сътворена. Учените изпитват неистова нужда да им се даде възможност за по-детайлно изследване и най-сетне да разберат как всичко това е било започнало. Rosetta се предполага, че гони една комета и ще кацне на повърхността й след като тя влезе в нашата слънчева система. А трябва да се отбележи, че подобен вид каскада никога не е била правена преди. Кометата, за която става въпрос, е 67P/Churyumov-Gerasimenko или CG за по-кратко.

6. Джуно

junoБлагодарение на Галилей и Вояджер имаме доста добра представа за най-голямата планета в нашата слънчева система - Юпитер. Целта за изпращането на Джуно на Юпитер е да открие доказателства за произхода й и как се е появил на бял свят.  Изобщо нямаме представа как точно учените имат намерение да направят това, но силно се надяваме на успеят. Единственото, което се предполага е обаче, че Джуно ще изследва магнетичното и гравитационното поле на планетата, както и че Северния и Южният и полюс ще бъдат изучавани. Тамошните северни сияния са... ненадминати.

5. Зора (Dawn)

DawnСнимката, която виждате е на астероид. Нарича се Веста. Зора има за цел да посети два от най-големите обекти, намиращи се в астероидния пояс между Марс и Юпитер, и Веста е един от тях. Веста вече веднъж е бил посещаван на космически кораб. Това се случи именно на 16 Юли през 2011 година. Космическият апарат започна своя полет някъде през 2007 година. След това Зора ще продължи към другия важен обект - Cerera. Той всъщност се оказа по-скоро планета. Dawn би трябвало да пристигне там през Февруари 2015 година. Мисията ще приключи до края на годината, след като проведе своите научни експерименти на планетата.

4. Научната лаборатория Марс (Curiosity)

Mars-curiosityЛабораторията на Марс бе открита на 26 Ноември 2011 година. Тя е в перфектно "здраве" засега и на своя път към Марс. Пътуването от Земята до Марс ще трае около 254 дни или 36 седмици. Лабораторията кацна на Марс на 5 Август тази година.  Curiosity e най-високотехнологичният марсоход строен някога. А  целта му е да определи дали на Червената планета някога е имало подходящи условия за живот.

Спускането му на повърхността е изисквало маневра, на която спокойно може да се посвети цял научнофантастичен филм. Залогът бил голям, тъй като маневрата си бе рискова, а цената на мисията е 2,5 милиарда щатски долара. Все още остава въпросът, Марс обитаема ли е или?

3. Телескопът JAMES WEBB

james-webb-telescopeТози проект трябва да служи като заместител на леко остарелия телескоп Хъбъл. Телескопът Хъбъл е все още жив и напълно функциониращ между впрочем. Телескопът носи името на ръководителя на НАСА в периода 1961 - 1968 г., Джеймс Едуин Уеб, под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

 
Най-важните мисии, поставени пред проекта са:

  • Tърсене на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив.
  • Изучаване на формирането и еволюцията на галактиките.
  • Изучаване на формирането на звездите и планетарните системи като такива.
  • Изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера.

Въпреки планираната маса на апарата, равняваща се на половината от тази на Хъбъл, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър) за събиране на светлина, в сравнение с него.

2. Вояджър
 

voyagerВояджър 1 и 2 бяха изстреляни през 1977 година. И двата отидоха на посещение на Юпитер, а после завиха наляво към Сатурн. Посоката на Вояджър 1 е зададена, така че да се изскочи от Слънчевата система. Вояджър 2 обаче ще се отправи към Уран и Нептун. През 1998 г., Вояджър 1 задмина Pioneer 10 и се превърна в първия създаден от човека обект, изминал толкова далечно разстояние от Земята. През Февруари 2012 г. той се намираше на 180,000,000,000 км от Земята. Това е толкова, толкова далечно разстояние, че с надежда му пожелаваме едно безопасно пътуване.

1. Нови Хоризонти

new-horizonsЗасега, със сигурност, това е най-голямото постижение на човека. New Horizons беше изхвърлен в космоса през 2006 година. Досега той е пропътувал около 2 милиарда мили и продължава по своя маршрут. Пред него все още остават поне около 1 милиард мили. New Horizons се е отправил към Плутон и се очаква да кацне там на 14 Юли 2015 година.

Чудя се как ли цялата слънчева система както и нашата собствена планета би изглеждала от кораба!? О, със сигурност трябва да бъде една епична гледка.

Любопитно

Слънцето се вижда около 1600 пъти по-слабо от Плутон, отколкото от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube