More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

asteroid.da14Днес, 15.02.2013 в 17.25 часа българско време астероидът 2012 DA14 ще увисне на някакви си 27 000 километра над Земята, съобщава сайтът на НАСА. В момента, в който достигне най-близката точка до планетата ни обаче, той ще бъде далеч от България – ще прелети над Индонезия, но според учените няма никаква вероятност да падне на повърхността. Според настоящите изчисления опасност от удар съществува чак през 2080 г., но и тогава вероятността е едно към 385 000. Учените обаче правят уговорката, че това е голям срок и междувременно орбитата му може да се повлияе от други небесни тела и да се промени.

Ако допуснем все пак, че сметките са грешки и 2012 DA14 падне на Земята, ударът ще е опустошителен за целия регион, но няма да предизвика край на цивилизацията. Подобен сблъсък би освободил енергия, равняваща се на 2.5 мегатона, което представлява бомбата в Нагасаки, умножена по хиляда. Въпреки че звучи страшно, това е много по-малко от най-мощната бомба, детонирана от човек. Става въпрос за Цар Бомба, която е 57 мегатона, а астероидът довел до изчезването на динозаврите е бил 100 000 000 мегатона.

През 1908 г. астероид, малко по-малък от 2012 DA14, изравни 750 квадратни мили гора в Тунгуска област в Сибир и това засега е най-големият документиран сблъсък.

Въпреки близостта 2012 DA14 ще бъде невидим за невъоръженото око. Хората в Европа, Африка и Азия ще могат да го видят през телескоп. Според учените астероид с подобен размер удря Земята средно веднъж на 1200 години. И докато той няма по никакъв начин да повлияе на планетата ни, то тя ще повлияе доста по-силно на него – заради гравитационното й поле, орбитата му ще бъде променена и вече ще обикаля Слънцето за 317 дни, вместо за 366, както е било досега. Можете да следите полета му на сайта на НАСА, която публикува там симулации, обновявани на всеки две минути.

 

Любопитно

Вярва се, че астероидите и кометите са много стари останки, образувани с формирането на Слънчевата система (преди около 4 милиарда години!).

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube