More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

 

Comet ISON Oct 08 2013Определяната като астрономическата атракция на века комета ISON (C/2012 S1) внезапно избухна на 14 ноември и повиши блясъка си близо 16 пъти в рамките само на 48 часа.

Това беше изненада за астрономите поради факта, че в последно време кометата увеличаваше яркостта си много бавно. Повишаването на яркостта беше потвърдено и от астрономите в обсерваторията La Silla (Чили), които измериха рязко увеличаване на отделянето на водни молекули, което продължава и в момента. Според тяхната прогноза яркостта на небесното тяло, предизвикано вследствие на избухването, ще продължи да расте и достигне пика си едва в следващите дни.

Все още не е ясно на какво се дължи този феномен, но най-вероятно става въпрос за отчупване на малък фрагмент на повърхността, който е довел до откриването на нова област от свеж лед.

Астрономите обаче са категорични, че не става дума за цялостно разрушаване на ядрото на кометата. Избухването се случва само 14 дена преди кометата бързо да достигне предвидения максимум на блясъка си, който по първоначални данни беше предвидено да е равен на дори този на Луната. В последните месеци, обаче се наблюдаваше доста по-бавно повишаване на активността и което породи скептицизъм в астрономите.

Поведението на тези небесни тела е трудно предвидимо и е факт, че в момента кометата има блясък надминаващ и най-смелите прогнози. Как обаче избухването ще се отрази на цялостното повишаване и максимума на яркостта, след 14 дена, е трудно да се каже от сега. Под въпрос е и дали тялото няма да се разпадне при сближението си до Слънцето където температурите ще достигат 2 700 градуса, а ядрото ще бъде под силно гравитационно взаимодействие.

Кометата може да бъде наблюдаване с просто око от България, но най-лесно може да бъде забелязана е с помощта на бинокъл в близост до звездата Спика, от съзвездието Дева, ранно сутрин между 5 и 6 ч. Ако се осъществят благоприятните за наблюдателите сценарии, кометата може да стане видима добре дори през деня, а вечер и сутрин да ни предостави незабравима, за последните десетки и дори стотици години, гледка покривайки с опашката си повече от половината небе.

Comet ISON Oct 08 2013

Кометата ISON (C/2012 S1) заснета от Mount Lemmon SkyCenter с 0.8m Schulman Telescope и фотоапарат STX-16803 CCD.

 

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube