More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Color Noise FrontВъв физиката шумът често се характеризира като нарушение, най-вече произволното и устойчиво нарушение, което замърсява или намалява чистотата на сигнала. Известно е, че белия цвят се състои от всички цветове, които можем да видим. Това важи също и за звука при различни честоти, които достигат до слуха ни. Нивата на шума и честотата му могат да се представят графично, чрез употребата на съответни цветове. Техниката на спектралната плътност се използва, за да се разграничат различните видове шум. Техниката се използва най-вече в области като електрическо инженерство и акустика.

Може би един от най-основните шумови модели, който се използва за отразяване на цветовете на шума е т.нар авто-регресивен шумов модел. Цветовете на шума се появяват в почти всички нюанси на цветната дъга. Въпреки това, най-популярните видове цветове на шума са бял, розов, червен (или още кафяв), син, зелен, сив и черен.

 

Кои са най-често срещаните цветове шум и какво представлява всеки един от тях?


Бял шум: Графично представен, белият шум представлява права линия. Силата на звука на белия шум е равен на нула, независимо от нивото на честотата. Най-често този вид шум се появява при случаи на хаос, където е напълно невъзможно един единствен човешки шум или глас да бъде разпознат. Техниката на белия шум най-често се използва при алармените системи, услилвателите, електрически филтри, както и при устройства за повишаване на съня. Белия шум действа за повишаване на концентрацията.

Розов шум: При розовия шум всяка октава носи еднакво количество мощност на шума. Името произлиза от това че този шум се намира между белия шум и червения шум, който е по известен като шум на Браун. Най-често този шум се изпозлва при звуковото инженерство.

Син шум: Синият шум се смята за идеален за трептене, който от своя страна е много съществен етап в музикалния звукозапис. Също така се смята, че ретиновите клетки са подредени по модел на синия шум, който създава по-добра резолюция на виждане.

Зелен шум: Зеленият шум е може би един от най-впечатляващите, тъй като за него се смята, че това е шума на целия свят, на природата, който чуваме на заден план постоянно. Той е изключително релаксиращ и създава медидативна обстановка.

Сив шум: Ако един слушащ възприеме шумът да е еднакво висок при различни честоти, то това е сив шум. Така независимо от честотата, човешкото ухо, от психоакустична гледна точка, ще чува едно и също.

Черен шум: Това е тишината. Честотният спектър на чершния шум през по-голямата част от времето е равен на нула, с изключение на някои едва доловими вълни. Черният шум най-често се асоциира с природни бедствия като заметресения, наводнения и други катаклизми.

Colors Noise

Любопитно

"Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената се е целила доста ниско и се е задоволила с много малко!" Джордж Карлин

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube