More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Joseph Kittinger 1Джоузеф Китингър (роден на 27.07.1928 г.) е полковник в оставка от Военновъздушните сили на САЩ. Преди повече от 50 години, на 16.08.1960 г. той прави скок от 31 333 м надморска височина, поставяйки едновременно 4 рекорда, които и до днес остава ненадминати:


1. Най-висока скорост при скок (988 км/ч)
2. Най-високо издигане на балон (31 333 м надморска височина)
3. Най-висока точка на скок с парашут (31 333 м надморска височина)
4. Най-дълго свободно падане (4 минути и 36 секунди)

 

Joseph Kittinger 2В базата на Военновъздушните сили на САЩ в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 г. се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Тогава, в рамките на проекта Manhigh той се издига на 29 500 м надморска височина с хелиев балон – рекорд в историята на височинните полети. Успешният полет слага началото на теоретичните и техническите проучвания в областта на височинните скокове с парашут. Скокът в стратосферата поражда многобройни въпроси от физиологично и техническо естество, които очакват отговор.

Стратосферата е пояс от атмосферата на височина 10-50 км. За разлика от тропосферата, в стратосферата долните слоеве са по-студени, а горните са относително топли заради озоновия слой и интензивното ултравиолетово лъчение. От биологична гледна точка в средния слой на стратосферата (20-30 км) условията са космически. Въздухът тук е прекалено рядък и не е достатъчен за поддържането на жизнените функции.

Джоузеф Китингър започва да тренира за скок в стратосферата във военновъздушната база „Райт-Патерсън“ в Дейтън, Охайо. В рамките на проекта Excelsior той извършва три успешни височинни скока. Първият е на 16.11.1959 г., когато Китингър скача от гондолата на хелиев балон на височина 23 300 м. Този опит за малко не завършва фатално. Поради дефект в оборудването Джо попада в авторотация и се върти около собствената си ос със 120 оборота/мин. По време на главозамайващото падане тялото на парашутиста получава ускорение 22 g, което е 22 пъти по-високо от земното ускорение. Истинско чудо е, че Китингър преживява чудовищното натоварване. По време на падането той изгубва съзнание и само изправната автоматична система на парашута го спасява от смърт. Произшествието обаче не спира Китингър. Той анализира случилото се и си вади поуки. Така се стига до историческия скок.

На 16.08.1960 г. Китингър, облечен в специален скафандър, се издига с балон на 31 333 м надморска височина. От тази височина се вижда извивката на Земята, а небето е черно и осеяно със звезди дори и през деня...

Joseph Kittinger Front

Китингър отваря вратата на гондолата и скача буквално от прага на космоса. Падането трае 4,36 минути. Скоростта на падане достига 988 км/ч. С цел предотвратяване на опасната авторотация Китингър скача с гръб към земята и остава свит на кълбо до отварянето на парашута.

В наши дни австрийският парашутист Феликс Баумгартнер се готви да подобри петдесетгодишния рекорд, като скочи от 36 600 м. Проектът Red Bull Stratos обаче за момента е замразен.

Полковникът в оставка от Военновъздушните сили Джоузеф Китингър се радва на старините си и е в добро здраве.

Любопитно

Голямото Червено петно на Юпитер е ураганна система, която първоначално е била засечена в началото на 17 век.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube