More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

sixth-sense-frontШестото чувство помага на хората да усещат магнитното поле. Това показва ново изследване, което установило, че протеин в човешката ретина реагира на магнитното поле. Заради експериментите той бил имплантиран и на вездесъщите мушички дрозофили.

Изследователите предупреждават, че макар и резултатите да показват, че този човешки протеин има способността да работи като магнитен сензор, няма данни дали хората наистина го използват за това или не.

Стивън Репърт, професор по невробиология в медицинския университ в Масачузетс споделя, че научното изследване повдига въпроса за преразглеждане на наличието на шесто чувство. Той смята, че в него се крие и отговорът за това какви са миграционните процеси при животните, на какъв принцип работят, как животните се ориентират и че вероятно по отношение на улавянето на магнитни полета, ние хората не се различаваме толкова много от самите животни.

Минали научни изследвания са стигнали до извода, че съществуват спомагателни способности, криещи се в пространственото зрение, например при морските костенурки и ятните птици, които улесняват тяхното миграционно предвижване. За да си представим магнитно поле обаче, просто върху обектите, които виждаме, трябва мислено да "начертаем" координатна система.

migration1

Смята се, че усещането за магнитно поле при животните се дължи на специални протеини, наречени криптохроми (cryptochromes), които също са открити в човешката ретина. Тъй като много поведенчески изследвания досега са свидетелствали, че хората не могат да усещат магнитните полета, то с проучване като това, което разкрива тази възможност, въпроса става доста спорен, тъй като има доказателства, че геомагнетизма въздейства върху светлината в нашите очи.

За да се убедят, че това наистина е така и при хората, Репърт и неговите колеги направили опит с диви плодови мушици, като ги групирали на две. Едните те оставили недокоснати, а на другите подменили протеина с този при хората.

След това те пуснали плодовите мушици в Т-образен лабиринт, чиито два края завършвали с намотки, обвити по такъв начин, че когато е пускан през него слаб ток, намотките се превръщали в намагнетизирани бобини. Освен това екипът променял коя страна да е намагнетизирана, както и силата на магнитното поле, което дори надвишило до осем пъти силата на магнитното поле на Земята.

Тогава мушичките, носители на човешките криптохроми ясно демонстрирали чувствителност към магнитните полета - от една страна или ги избягвали, така като те биха направили в естествената си среда, когато не са аклиматизирани към магнетизма, или пък показвали предпочитание към намагнетизираната страна на лабиринта, когато били примамвани с кубчета захар, за да се доближат до магнитното поле.

Човешкият протеин, работел обаче само в синия спектър на светлината, твърдят изследователите.

 sixth-sense-1

 

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube