More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

the-universeХолограма се нарича двумерно изображение, което изглежда триизмерно следствие на отражение на светлината. Холограми срещаме на банкнотите или кредитните си карти. Как се генерира холограма, ако ви е любопитно, вижте тук.

Идеята за холограмна вселена донякъде дължим на работата на физиците Якоб Бекенщайн и Стивън Хокинг. Двамата откриват, че черните дупки излъчват радиация, тоест се "изпаряват". Когато голяма част от черната дупка се изпари, тя евентуално се "взривява" и дава началото на нова звезда. Тук става триково - прескачайки малко теория се оказва, че информацията за тримерната звезда е заложена в двумерната повърхност на черната дупка. Излиза, че звездата е (информационна) холограма.


Прилагайки това на ниво вселена, става твърде интересно. Физиците считат, че материята е изградена от безкрайно малки зрънца (нещо като пикселите на снимката, които виждаме при голямо увеличение). Те би трябвало да имат размер 1.6 × 10-35 метра, което не е нищо друго освен планковата дължина.

Вселената се разширява с някаква скорост, така че нищо не може да я напусне. Понеже сферата е гигантска, в нея има много повече "зрънца", отколкото може да има на повърхността й. Това обстоятелство обаче нарушава в някакъв смисъл закона за запазване на енергията, което е невъзможно. Ами сега?

holographicuniverse209Парадоксът се решава, ако приложим идеята, че вътрешността на вселената е холографско изображение на информацията на повърхността. Тогава обаче се налага вътрешността да е изградена от миниатюрни зрънца с размер по-голям от планковата дължина. Хипотезата е предложена от д-р Craig Hogan, новоназначения директор на Центъра за Particle Astrophysics във Фермилаб.

Ако проф. Хоган е прав, то трябва да открием изграждащите вселената блокове с размер предречен от него. Изглежда точно това е сторил гигантски англо-германски детектор на име GEO600. Интересното е, че детекторът търси нещо съвсем друго - гравитационни вълни.

Засега всички големи учени се въздържат да правят изводи и заключения. Поне докато не се уверят, че засечения сигнал не се дължи на някакъв антропогенен източник. Всички обаче са единодушни за едно - ако GEO600 е открил "зрънцето на Хоган", то е много вероятно, че вселената наистина представлява гигантска тримерна материална холограма. Откритие с подобен мащаб във физиката не е правено, откакто бе засечен предречения теоретично космически фонов шум, доказващ теорията за големия взрив.

Из "Холографската Вселена", Извънтелесни преживявания

Източници: New Scientist

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube