More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

stephen.hawking.the.great.design.golemiat.proektВ модерната физика Господ няма място в създаването на вселената, заключава Стивън Хоукинг. Точно както Дарвинизмът премахна нуждата от създател в сферата на биологията, най-изтъкнатият учен на Великобритания доказва, че нова серия от теории правят излишна ролята на създател на вселената, пише вестник "Таймс".

В предстоящата му книга, извадка от която е публикувана ексклузивно в Еурека, излизаща днес заедно с печатното издание на вестника, професор Хоукинг определя отговора на въпроса "Нуждае ли се вселената от създател?". Неговият отговор е звучно "Не". В "Големият проект" /"The Great Design"/, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов, Хокинг обяснява, че поредица от нови теории е направила Създателя на Вселената излишен.

Далеч от идеята за събитие "едно на милион", което може да бъде описано само чрез необикновено случайно откритие или с божествена намеса,  е бил неизбежно последствие от законите на физиката, посочва Хоукинг.

"Заради закона на гравитацията Вселената може да се създаде от само себе си от нищото. Спонтанното формиране е причината за съществуването на нещо, за съществуването на Вселената, за нашето съществуване. Не е необходимо да се обръщаме към Бог, за да активира Вселената", пише Стивън Хокинг, цитиран от БТА.

От 1974 г. ученият работи над "съчетаването" на двата крайъгълни камъка на съвременната физика - Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, която касае гравитацията и широкомащабни феномени, и квантовата теория, описваща поведението на субатомните частици. Последните коментари на Стивън Хокинг свидетелстват, че той е "скъсал" с предишните си възгледи, според които да се гледа на Бог като създател на Вселената не е несъвместимо с науката.

В новата си книга ученият отрича възгледите на Исак Нютон, според когото Вселената не е могла да възникне самостоятелно от първичния хаос и е била необходима по-висша сила - Бог. Ученият споделя, че идеята за саморазвитието на Вселената го е осенила през 1992 г., когато е открита нова планетна система, подобна на Слънчевата. "Тогава разбрах, че не сме уникално явление в космоса", казва Хокинг.

Книгата "Големият проект" излиза на пазара на 9 септември. 68-годишният Стивън Хокинг страда от нелечимото заболяване амиотрофична латерална склероза, известно като болест на Лу Гериг. Диагнозата му е поставена още на 21-годишна възраст. Той е прикован към инвалидна количка и използва компютър, за да може да говори, но това не пречи на активната му научна дейност. Хокинг се прочу по света с бестселъра си "Кратка история на времето", припомнят агенциите.

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube