More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

stivan-hokingУбеждението, че след смъртта ни очаква рай - или живот в отвъдното, е "вълшебна приказка" за хората, които се боят от смъртта, казва Стивън Хокинг.

В стремежа си да отрече твърдо всички религиозни утехи, най-прочутият британски учен заявява, че няма нищо отвъд момента, в който мозъкът спре да работи.

Хокинг, който на 21 години е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза, споделя своите възгледи в ексклузивно интервю за The Guardian.

Когато живееш в очакване на смъртта, няма как да се боиш от нея.


Заради утежняването с годините на симптомите на неизлечимата болест, се е очаквало тя да доведе до ранната му смърт. По думите на учения, на младини тази мисъл го е накарала да се обърне към музиката на Вагнер, но впоследствие той се е научил да се радва повече на живота, въпреки черния облак, надвиснал над бъдещето му.

"Живея с мисълта за ранна смърт последните 49 години. Не се боя от нея, но и не бързам да умра. Има толкова много неща, които бих искал да направя преди това", споделя той. "За мен мозъкът е като компютър, който ще спре да работи, когато компонентите му дефектират.

Няма рай или живот в отвъдното за счупени компютри - това е приказка за хора, които се боят от тъмното", добавя той.

Последните коментари на Хокинг отиват доста отвъд написаното в книгата му "Великият дизайн" (2010), в която той заявява, че няма нужда от Създател, за да бъде обяснено съществуването на Вселената.

Книгата провокира отрицателна реакция на много британски религиозни водачи - като главния равин Лорд Сакс, който обвини Хокинг в изпадане в "елементарни заблуди" на логиката.

Бог е утешителен метафоричен образ

Разсъжденията на физика очертават рязка граница между употребата на Бог като метафора и вярата в един вездесъщ създател, в чийто ръце е разположена цялата вселена.

В своя бестселър от 1988 г. "Кратка история на времето", Хокинг се опира на любимите идеи на Айнщайн, когато описва какво би означавало за учените да създадат "теория за всичко" - набор от уравнения, които обясняват съществуването на всяка частица и сила в цялата вселена.

"Това би бил великият триумф на човешкия разум - защото по този начин бихме познали разума на Бог", пише той.

Книгата е продадена в 9 милиона копия, които осигуряват на физика моментална слава. Неговият успех води до гостувания в "Семейство Симпсън", "Стар Трек: Следващото поколение" и "Червеното джудже". Едно от най-големите му постижения в областта на физиката е теорията, която обяснява защо черните дупки излъчват радиация.

Съветът на физика: осмислете живота си, докато съществувате

В интервюто си Хокинг отрича идеята за живот след смъртта и подчертава необходимостта да реализираме потенциала си на Земята, като използваме добре живота си. На въпроса как би трябвало да живеем, той отговаря просто: "Трябва да се стремим към възможно най-голямата стойност на нашите действия".

На друг въпрос той отвръща с описание на прелестите на науката, като сложната двойна спирала на ДНК в биологията, или фундаменталните уравнения на физиката.

Хокинг отговаря на въпроси преди лекцията си на срещата на Google Zeitgeist в Лондон, на която той ще обясни "защо съществуваме". В речта си физикът излага тезата, че миниатюрните квантови флуктуации в ранната вселена са се превърнали в семена, от които са се зародили галактиките, звездите - и в крайна сметка човешкият живот".

Науката предсказва, че много различни видове вселени ще бъдат създадени от нищото, от само себе си - въпрос на шанс е в коя се намираме ние, твърди той.

Според Хокинг със съвременните космически инструменти като мисията "Планк" на Европейската космическа агенция може би е възможно да открием следи от древността в светлината, останала от най-ранните моменти на вселената - и да разберем как е възникнало нашето собствено място в космоса. Речта му се концентрира върху т.нар. M-теория, широка математическа рамка, която обхваща струнната теория, смятана от много физици за най-добрата надежда за създаване на "теория за всичко".

Какво всъщност би могла да гласи "универсалната теория за вселената"

M-теорията изисква вселена с 11 измерения, включително измерение на времето и трите познати пространствени измерения. Останалите са свити и са твърде малки, за да ги видим. Доказателства в подкрепата на M-теорията може да дойдат и от Големия адронен колайдер в CERN, европейската лаборатория за физиката на частиците край Женева.

Една от възможностите, предсказани от M-теорията, е за суперсиметрия - идея, според която фундаменталните частици имат тежки - и засега неоткрити - близнаци с интересни имена като селектрони и скуаркове. Потвърждението на суперсиметрията би било стимул за M-теорията и би помогнало на физиците да обяснят как всяка в силите, действащи във вселената, е възникнала от една свръхсила в зората на историята.

Друго голямо откритие в Големия адронен колайдер - това на неуловимия бозон на Хигс, който се смята, че придава маса на елементарните частици, може да бъде не толкова добра вест за Хокинг, който отдавна е заявил, че издирваният бозон никога няма да бъде открит в лабораторията.

Хокинг ще се присъедини към други лектори на лондонското събитие, сред които са финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн и нобеловият лауреат, икономистът Джоузеф Стиглиц.

Източник: The Guardian

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube