More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

speed-of-lightУчените от ЦЕРН, които твърдят, че са регистрирали частици, които се движат със скорост по-бърза от скоростта на светлината, ще повторят опита с малки промени, за да докажат своите резултати.

Според Айнщайн няма нищо, което да се движи по-бързо от скоростта на светлината и всяко доказателство, че неутриното са способни на това, може да окаже фундаментално влияние върху нашето разбиране за вселената и времето.

Изследователи от ЦЕРН (Швейцария), най-голямата лаборатория в света, миналия месец съобщиха, че неутрино са били наблюдавани да се движат малко по-бързо от скоростта на светлината. Но новината от получените резултати се сблъска с голяма доза скептицизъм в научните среди, защото специалната теория на относителността на Айнщайн - един от фундаментите на модерната физика - не позволява подобно нещо.

Резултатите от експеримента Opera, показаха че частиците, които "пропътуваха" 732 км под земята от лабораторията в ЦЕРН до Гран Сасо (Италия) са се движили малко по-бързо от скоростта на светлината, защото са "пристигнали" с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото, ако се бе придвижил със скоростта на светлината.

Резултатите са толкова неочаквани и с такова изключително значение, че изследователите не притендират да са направили откритие, а вместо това канят учени от целия свят да потърсят за възможни грешки.

Сега екипът ще повтори експеримента с някои промени, за да излючи предполагаемите пропуски.

Част от критиците твърдят, че грешката може да е възникнала при измерването на времето, което се смята от средната стойност на насочения сноп частици, а не се измерва директно.

cern2

Д-р Серджо Бертолучи, директор на научните изследвания в ЦЕРН, заяви, че с помощта на по-кратки импулси от частици, може да разреши този проблем.

Той заяви пред Би Би Си: "В последните няколко дни, ние изпращахме до Гран Сасо различна времева структура на насочените снопове частици. Всяко неутрино, достигнало до Гран Сасо, може ясно да се свърже с група протони в ЦЕРН."

Проф. Matt Strassler от Rutgers University, който откри възможни недостатъци в първоначалния експеримент, заяви, че новият опит ще помогне за изясняване на резултатите.

Той коментира в блога си: "Все едно да свирим серия от изолирани тонове, вместо да изсвирим един продължителен тон. Като във втория случай трябва да знаем точно кога сме започнали и кога сме спряли да свирим, докато при първия случай чуваме всеки тон отчетливо и това е всичко."

Източник: www.telegraph.co.uk

Video: CERN: Neutrino particles travel faster than light speed

Любопитно

Орбитите на повечето астероиди преминават между орбитите на Марс и Юпитер.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube