More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

qunatum levitation frontВидеото, което ще видите в тази статия има за цел да представи гигантския супернапредък във физиката. Какво ли могат да направят квантовите суперпроводници в ръцете на истински майстори?

Видеото, което доста успешно се завъртя в интернет мрежата още миналата година, е направено по време на научна конференция в Балтимор, Мериленд, която успя да събере една дузина учени от цял свят и целяща да демонстрира как академиите на науките и музеите прилагат новите си идеи в практиката, така че да бъдат в полза на обществото.

 

Клипчето е видеовизитката на университета в Тел Авив, Израел и представя така наречения процес: квантова левитация. И тъй като, въпросното видео съвсем не се впуска в подробности да обясни физиката зад озадачаващата способност на диска да поддържа ориентацията си и то въпреки съвсем нетривиалните фактори като гравитация например, както и нарастващото недоверие на публиката, Израелският университет създаде уебсайт специално за да обясни всички физични процеси и явления.

   

Това, което успяхме да разберем ние от видео е общо взето следното: дискът (който представлява сапфирена нагъната сплав, покрита с ултратънък слой итриево-бариев меден оксид) е охладен до - 185 С. При тази температура дискът се превръща в суперпроводник, тоест има способността да пренесе електричеството без каквато и да е загуба на енергия.

До тук добре, но по-нататък нещата стават малко по-сложни. Затова ще си послужим  директно с информация от сайта, която за щастие, а и наше улеснение, е представена по един отлично разбираем начин:

1"Свръхпроводимостта и магнитното поле взаимно не се харесват. Стига да има възможност, суперпроводникът, при всички случаи, ще се опита да изпъди магнитното поле от вътре навън. Този ефект се нарича Ефект на Майснер. В нашия случай, тъй като суперпроводникът е изключително тънък, магнитно поле успява да проникне навътре. Въпреки това, макар и да успява, то го прави в наистина минимални количества (квантовата физика, все пак!) чрез така наречените магнитни тръби (Flux Tubes).

Във всяка магнитна тръба свръхпроводимостта се унищожава само локално. А суперроводникът съхранява т.нар. магнитни тръби единствено в слабите си области. Всяко пространствено движение на суперпроводника кара обаче и магнитните тръби да се движат. С цел да предотврати това, суперпроводимостта продължава да бъде "заключена" във въздуха."

medium fieldlines fluxtubes

Небезизвестният писател-фантаст Артър Кларк веднъж беше написал "Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Макар, че по онова време, той по-скоро е имал предвид теоретичната технология, която намираме в неговите увлекателни истории и заради което на нас не ни е било необходимо да знаем всички физични процеси зад самите творения, за разлика от тук.

И все пак, колкото и добре да го обяснява физиката, то си остава един фантастичен научен феномен.

Любопитно

Кометите са изградени от лед, скали и органичен материал, които могат да имат големина от няколко мили в диаметър.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube