More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

intro coverНаучната сцена на 20 век и почти всяка по-важна тенденция във физиката неминуемо се свързва с името на Алберт Айнщайн.

Той най-вече е известен с Теорията си на Относителността, разбира се, която пренаписа законите на Нютон и постави началото на модерната теоретична космология. Айнщайн също така има и много важна роля в произхода на квантовата теория и както и в нейните странни проявления като "преплитането" (свързани състояния) например. Терминът "преплитане' идва от Ервин Шрьодингер в небезизвестния експеримент (виж Котката на Шрьодингер) и който бил измислен по начало от самия Айнщайн, а самия парадокс остава все още пълна загадка.

Преплитането или по-точно свързаните състояния в момента са една от най-горещите теми в съвременната физика. То бива изследвано не само, за да даде информация за същността на реалността, но също така и за да помогне за развитието на съвсем нови технологии.

Въпреки приноса си за Квантовата теория, Айнщайн категорично не я е харесвал. Самият той вярвал, че нейната привична странност по-скоро е белег за непълнота в теория, която макар и да се основава на достоверност на наблюдаваните явления, то тя е напълно няма за онези фактически елементи, от които произлиза точно тази странност.

Днес дебатът понякога става изключително настървен. Едва ли той е бил същия този начин между Айнщайн и Бор - тяхното несъгласие не е ерозирало дълбокото им взаимно уважение. Техните противостоящи идеи просто отразяват различията във възгледите им за света, оформен от техните личности и научни истории. Айнщайн оценявал простотата и яснотата; Бор отразявал двусмислеността. Айнщайн е бил самотник, който работел през по-голямата си част от времето в изолация, Бор, от своя страна, се обграждал с най-ярките физици тогава в Копенхагенския институт.

Niels Bohr Albert Einstein3 by Ehrenfest

Първоначалния научен успех на Айнщайн дошъл от намирането на единство в явленията - идентичност на материята с енергия, например. Бор обяснил атомът подчертавайки несъвместимостта на класическата и квантова физика.

За Бор мистериите на квантовата физика като дуалистичната природа на светлината (вълна-частица), в която се отразява богатството на една сложна Вселена. Айнщайн искал по-опростена, единна теория, от която сложността ще последва логично, без каквито и да е странности. Физиците преследвали целта на Айнщайн, ограничени от тази квантова рамка, но без особен успех. Затова не е много ясно дали бъдещият напредък ще дойде, избягвайки квантовата странност, или чрез правейки я още по-странна.

schrodingers-cat-is-alive-dead

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube