Физика

System Negative Mass

Физици създадоха флуид с "отрицателна маса", ако бутнете предмет напред, започва да се движи назад към вас.

В нормалния свят, когато бутнеш обект, той започва да се движи в същата посока в която е приложена силата, тази връзка е описана от Втори закон на Нютон.

Прочети още...

mendeleev2Дали съществува етера и защо го има в оригиналната Менделеева таблица от 1905г., а след това е премахнат?

Днес се навършват 182г. от рождението на големия световноизвестен руски учен от края на XIX век Дмитрий Менделеев, създател на "Периодичният закон“ или както е известен днес, периодичната таблица на химичните елементи.

Но малцина знаят, че той е отстоявал в световната наука идеята за етера или ефира или Нютоний както го нарича, придавал ѝ е фундаментално научно значение в разкриването на тайните на вселената и нейното съществуване, и го включил в неговата оригинална периодична таблица на химичните елементи.

Прочети още...

light.mill.life.of.threeВиждах пред мен стъклена сфера, вътре с три малки перки, като вятърни перки, който се въртяха без да има видимо нещо което да им придава сила. Знаех, че е невъзможно, защото нарушаваха основни закони на физиките, при това няколко. Не същестува перпето мобиле, не може да съществува, но го виждах с очите си. Започнах да нахвърлям варианти, да не би да има някакво леко течение на вятъра и оттам да идва въртеливия момент, но перките бяха плътно запечатани вътре в стъкленица, не би могло да влияе нещо отвън. Някъде да има магнитно поле което да оказват влияние, но сферата беше в центъра на стаята и наоколо нямаше абсолютно нищо.

Прочети още...

Albert.Einstein.handwriting.General.Theory.of.RelativityТеорията на относителността, оригиналния документ написан от Алберт Аинщайн с ръкописен шрифт, за първи път изложена в пълен размер в Израел.

Източник: BBC

 

Прочети още...

nobel.prize.in.chemistry.2013Нобеловата награда за химия за 2013 година е присъдена на Мартин Карплюс, Майкъл Левит и Ари Уоршъл, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те получават съвместно престижната награда „за развитието на многолинейни модели на комплексни химически системи", отбелязват от комитета.

Специалистите са развили компютърни модели на сложни химически системи. Компютърните модели поставят основата за мощни програми, които се използват, за да се разберат и предвидят химически процеси. Компютърните модели, които са огледало на реалния живот, стават решаващ фактор за напредъка днес в химията. Химическите реакции се случват със скоростта на светлината и такива модели позволяват да се улавят малки стъпки от химическия процес.

Прочети още...

nuclear.fusionУчените от американската Национална лаборатория в Ливърмор направиха пробив в опитите да бъде постигнат ефикасен ядрен синтез.

Овладяването на ядрения синтез - процесът, който "захранва" Слънцето, може да осигури неограничен и евтин източник на енергия.

За да бъдат рентабилни, централите използващи ядрен синтез, трябва да произвеждат повече енергия, отколкото консумират. Това досега не беше постигано.

Прочети още...

supermassive.blackhole1eip-1

Магия в математиката – формулата на Ойлер, Бог – формулата на Ойлер, Съвършенство – формулата на Ойлер, Връзка между всичко във вселената – формулата на Ойлер.

Асоциации, които ми идват в съзнанието.

Можем ли да намерим връзка между най-фундаменталните константи във вселената? Ние ли? – Не. Само един единствен човек е успял да го направи – Леонард Ойлер. Или може би греша, но не за това дали е успял да го направи, а за това дали е бил човек, защото това е докосване до Бога.

През всичките дълги години, в които съм се занимавал с физика и математика, не помня да съм срещал по магична формула от тази.

Може би най-съвършената, нереална, неистинска, невъзможна, караща физиците и математиците да мечтаят, че в света и вселената има нещо магично, някаква тънка и невидима, много фина връзка между отделните елементи и закони, между всички константи и случващото се във вселената. Между самото сътворение. Незнам дали има друга формула, която да е по-близко до това. С нейното съвършенство и хармония. Мога да пиша дълго за всяка една от константите или числата вътре, защото всяко едно от тях е магично, и никога не съм вярвал и предполагал, че може дори да има връзка между тях, и всичките да се слеят, по такъв елегантен начин. Това завладява и колко и време да минe, свиквайки с видяното, винаги се възхищавам на Леонард Ойлер, за докосването до Бог, което е направил. Стоя и си казвам, че искам и аз, но се чувствам толкова нищожен сравнение с този великан.
eip-1

Прочети още...

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube