Jacque Fresco 2011 The Origin of Laws 1 of 3Жак Фреско често е наричан съвременният Леонардо да Винчи. Роден на 13 Март 1916 г., той е работил и като дизайнер и изобретател в различни области - от биомедицински иновации до напълно интегрирани социални системи. Инженер, дизайнер, изобретател, лектор и мечтател той посвещава голяма част от живота си на търсенето и предлагането на варианти за изграждането на един по-добър свят.

В своите лекции не само прави опит да осветли наболелите проблеми на обществото, но и за разлика от много други търси креативни и творчески решения за справянето с тях. Лекциите му се придружават от видео, където мечтите му оживяват с помощта на компютърни анимации.

frescoНай-големият проект, в който участва е основаният от самия него Проект Венера, чиято цел е чрез интегрирането на науката и технологиите да се направи цялостен план за изграждането на напълно нов обществен строй, в който централно място заемат човекът и околната среда. Чрез максимално и рационално използване на научно-техническия прогрес, пълна промяна на посоката, в която се развива човечеството, преосмисляне и обновяване на човешките ценности и култура това ново общество би могло да се справи с безработицата, бедността, престъпленията, пренаселеността на Земята и унищожаването на екосистемата.

Жак Фреско предлага използването на алтернативни източници на енергия, които не замърсяват околната среда и изграждането на напълно нов вид градове, използващи тези системи. Това би изисквало по-малко изразходена енергия, отколкото опитите да се реиновират сега съществуващите. В плановете са включени градове, изградени в морето - идея, която не е нова, но и до сега е неосъществена.  Много интересни и фантастично изглеждащи модели могат да се видят на сайта на проекта.

the-planet-earth2 

Един изключителен човек, който не само мечтае за благоденствие и мир за човечеството, живот в хармония с природата и запазване на това малко и красиво кътче във Вселената, което наричаме наш дом, но  и предлага вариант за осъществяването на мечтите си. А те със сигурност се споделят от голяма част от нас.

(За субтитри на български натиснете бутона CC: Turn On Captions, вграден в плеъра)

Любопитно

Юпитер е 1000 пъти по-голям от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube