low-view-fairy-circles-after-rainВ пясъчните пустини на Намибия, в южната част на Африка съществуват тайнствени голи петна, известни като „вълшебните кръгове", които се образуват и изчезват в течение на няколко години по неизвестни причини. И въпреки, че учените още не са разгадали мистерията на вълшебните кръгове, заявяват едно нещо - те са „живи"! Местните жители смятат, че десетките хиляди образувания върху голата почва (от 2 до 12 метра в диаметър), обкръжени от трева са един вид следи от боговете.

Уолтър Чинкел от Университета в щата Флорида в САЩ, който неотдавна проведе ново изследване на това странно явление, всъщност е открил пръв вълшебните кръгове през 2005 година, когато е бил на посещение в резерват в Намибия, като местният водач му е представил тези необикновени земни формирования. Първото предположение на Уолтър е било, че става на въпрос за термити, които може да унищожават тревата отдолу или газове, отравящи растителността. Но, когато след няколко години провел разкопки на кръговете той не открил никакви следи от термити. Други експерименти, в хода на които са добавяни хранителни вещества и подмяна на почвата също не са довели до завръщане на растителността върху кръговете. Това доказва, че тези образувания не са в следствие на недостиг на хранителни вещества.

fairy-circles-2

Тогава, учените са се обърнали до помощта на спътниците - чрез снимки от космоса те са сравнили фотографиите, направени в течение на 4 години и са открили нещо много любопитно. Кръговете са живи, или по-скоро динамични. За този период ред кръгове са изчезнали и са се появили. Опирайки се на известните данни, учените са пресметнали, че най-малките кръгове се появяват и изчезват на всеки 24 години, докато по-големите „живеят" около 75 години. Средната продължителност на живота им е около 41 години.

Станало ясно, също така, че кръговете се формират само на песъчлива почва с минимално присъствие на камъни. Те не се образуват на движещи се дюни или на почвата, където пясъкът е филтриран от вода. Някои експерименти продължават и в момента, но и досега няма никакъв отговор за произхода на загадъчните „вълшебни кръгове".

fairy-circles-3

fairy-circles-4

fairy-circles-5

fairy-circles-6

low-view-fairy-circles-after-rain

fairy-circles-1-front

 

 

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube