Missing-MH370"Боинг 777" - MH370 на Малайзийските авиолинии, изчезнал между Малайзия и Виетнам, се прибави към дългия списък на изчезналите самолети.

На 8 май 1927 елегантен биплан излита от летище "Бурже" в Париж. "Бяла птица" е пилотиран от двама бивши пилоти от Първата световна война: Чарлз Нюнжесър и Франсоа Коли.

Те се насочват към Ню Йорк, за да прекосят за първи път Северния Атлантик. Бипланът е забелязан над Ламанша, Англия и Ирландия, но така и не стига до САЩ.

Колесникът на "Бяла птица", отделен при излитането, за да стане самолетът по-аеродинамичен, може да се види днес в музея на летище "Бурже".

През януари запален по авиацията заяви, че е събрал факти, според които самолетът е бил свален, докато е летял над Сен Пиер и Микелон, но мистерията остава неразгадана.

На 18 юли 1929 г. норвежкият изследовател Руал Амундсен, първият човек, стъпил на Южния полюс, се качва на хидроплана "Лахам", в компанията на френско-норвежки екипаж от петима души.

Roald Amundsen Svalbard 1925

Roald Amundsen in Svalbard 1925

Целта на пътуването е да бъдат открити оцелели от мисията на изследователя Умберто Нобиле, чийто дирижабъл се е разбил близо до Западен Шпицберген, главен остров на архипелага Свалбард (Шпицберген).

Никой повече не ги вижда. Намерени отломки от машината, които се съхраняват в Томазо в Норвегия, свидетелстват за принудително кацане на апарата, който след това най-вероятно е потънал.

Първата жена, прекосила сама Атлантика, авиаторката Амелия Ерхарт, има зад гърба си много рекорди, когато предприема околосветска обиколка през 1937 г.

След първи несполучлив опит през март, тя потегля наново през юни в компанията на Фред Нунан на двумоторен самолет "Локхийд Електра". Южна Америка, Африка, Азия... преходите следват до остров Хоуланд в Тихия океан, където следите на самолета се губят.

Предположението е повреда в машината. Според друга версия самолетът тя е била свален от японски войници.

На 30 януари 1979 г. товарен самолет на бразилската авиокомпания "Вариг" излита от летище Нарита до Токио към Рио де Жанейро. В самолета "Боинг 707" има 6-членен екипаж и 153 картини на артиста от японско-бразилски произход Манабу Мабе, които се връщат от изложба в Япония.

Половин час след излитането самолетът пада в Тихия океан. Отломки, тела или следи от товара никога не биват открити.

През 2003 г. стар "Боинг 727" на "Американ Еърлайнс", преотстъпен на компанията "Еър Ангола" и стоял от 14 месеца в хангар на летището в Луанда, излита без никакво предупреждение, а след това изчезва.

Заради опасения, че може би е бил откраднат от бойци на "Ал Кайда", няколко западни разузнавателни служби предприемат разследване, но без резултат.

Измама с цел да бъдат заблудени застрахователите? Откраднат от наркотрафиканти? Все още няма яснота по този въпрос.

Губят се следите и на някой си Бен Падила, авиационен механик и любител пилот, който преди полета на самолета е бил забелязан в Луанда. Той ли е пилотирал самолета? И ако не, какво се е случило с него? Мистерията остава.

На 1 юни 2009 г. самолет "Еърбъс А 330" на компанията "Ер Франс" изчезва в Атлантическия океан в полет Рио де Жанейро-Париж с 228 пътници. Причините за катастрофата остават задълго неизяснени, докато след продължителни издирвания са намерени черните кутии.

Debris-of-the-missing-Air-007

Останки от потъналия самолет на полет 447 на AirFrance.

В крайна сметка изглежда, че заради обледеняване сондите "Пито" са предавали грешни информации за скоростта на движение на пилотите, които не успели да реагират на време, за да избегнат катастрофата.

Източник: БТА, в. "Либерасион"

 

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube