karvava-luna andybarkerПълно лунно затъмнение, още известно като "кървава луна" се наблюдаваше между Америка и Азия на 10 октомври 2014г. Този цвят луната добива, докато минава в сянката на Земята. Това е второто от четири такива затъмнения, които започнаха през април и ще свършат на 28 септември 2015 г.

 

karvava-luna andybarker

По време на затъмнението Луната изглежда оранжево или червено, в резултат на разсеяната слънчевата светлина от земната атмосфера. Снимка: Анди Бейкър, заснета в Хобарт, Тасмания.

karvava-luna markfernandes

Това е второто пълно слъчево затъмнение тази година, предишното тази година беше на 15 април. Снимка: Марк Фернандес, Филаделфия, САЩ, 05:40am.

karvava-luna toshinema2

Наблюдавана в Северна Америка, Австралия и западна Южна Америка, както и в част от Източна Азия. Тоши Нема: "Заснех снимката от партера на Гранд Хият, Токио. Пробвах да се кача на покрива на хотела, но имаше стотици хора"

karvava-luna sethurrathinam

Европа, Африка и източната част на Бразилия не са могли да станат свидетели на кървата луна. Сету Ратинам е заснел снимката от Кедар РАпидс, Юйова, САЩ в 5.50am.

karvava-luna arunshantharuban

По-голямата част от света е могъл да наблюдава луното затъмнение през лайф стрима на NASA. Арун Шанта Рубан: "Красивата Кървава Луна се виждаше от Лос Анжелис, САЩ"

karvava-luna darinkramer

На много места по света са били създаде специални организирани събития за наблюдаване на луната. Дарин Крамер се е опитал да я заснеме рано сутринта от Торонот, Канада.

karvava-luna tonylazar

Тони Лазар:  Извадихме късмет със чисто небе и прекрасна видимост към луното затъмнение в западна Калифорния. Тази снимка е направена южно от Сан Франциско, към края на лунното затъмнение. Тя е стакната от шест 5-секундни кадъра, с Celestron 11, и фотоапарат SBIG ST-2000XM.

karvava-luna jonathanwhite

Последната фаза от луното затъмнение свърши в 13:33GMT. Джонатан Уайт засне снимката по време на почивката му в Барбадос, наблюдавайки частично луно затъмнение от Карибско море.

karvava-luna moon

Следващата Кървава Луна се очаква да бъде през април 2015. Ритбан Дута засне тези различни фази на луното затъмнение (включително и кървава луна на пълно луно затъмнение) в Хобарт, Австралия.

Източник: bbc.com

 

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube