Астрономия, Космос

sunsetmarsМарсоходът Opportunity посрещна 5000 залеза, което е рекорд. НАСА отбелязва, че първоначалният план е мисията на Opportunity да продължи само 90 дни.

Системите на Opportunity обаче се оказват доста по-издръжливи. Те работят вече повече от 5000 марсиански дни. Един марсиански ден продължава с 40 минути повече спрямо денонощие на Земята.

Прочети още...

liquid.water.in.mars.2xНе за първи път на планетата се открива вода, но според учените, сега вероятноста за течаща вода на повърхността е много голяма.

Учените са убедени, че наблюдаваните по повърхността тъмни ивици са периодично появяващи се потоци от вода в течно състояние.

Това, по думите им, би имало много сериозни последици в процесите на търсене на следи от живот на Марс - в миналото или дори сега.

Водата е солена, като наличието на сол е важно, тъй като без нея водата ще замръзне.

От голямо значение е, че такива соли биха могли да променят точките на замразяване и изпаряване на водата и да я запазват в течно състояние достатъчно дълго, за да се движи.

Тъмните черти, които могат да достигнат широчина от 5 метра и повече от 100 метра дължина, са били забелязани за първи път през 2010 г.

Прочети още...

 

black.hole.1Наблюдаваната от британски учени черна дупка увеличи стотици пъти размерите си само за няколко месеца, хвърляйки за пръв път светлина върху активността на т.нар. супермасивни черни дупки.

За пръв път бе наблюдавано връщане към живота на черна дупка, оповестиха учени под ръководството на Мегън Аргоу от центъра по астрофизика "Джодрел банк" във Великобритания.

Черната дупка е тип звезда, която е толкова тежка, че вместо да излъчва светлина, поглъща не само нея, но и всичко, което е привлечено от гравитацията й.

Прочети още...

progress-m-27mЗагубен е контролът над космическия кораб "Прогрес", който започна да пада към Земята.

Операторите са загубили контрол над космическия кораб, който пада към Земята, заяви за АФП отговорно лице от руския космически комплекс.

Източникът, пожелал анонимност, добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

ТАСС пък информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието (ЦУП) след пауза ще извършат днес още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

Прочети още...

curiosity.marsПланината Шарп (Mount Sharp) на планетата Марс може да се е формирала в голямо езеро преди милион или дори десетки милиони години, според данни предадени от марсохода Curiosity.

Апаратът е открил в скалите на петкилометровата планина различни слоеве, някои от които са се образували под въздействието на вода и вятър.

Прочети още...

philae-standbyИнженерите, работещи по мисията Rosetta, твърдят, че сондата Philae, която кацна на кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko, но успя да събира данни само няколко дни, ще се събуди още през март догодина с приближаването на кометата до Слънцето.

Слънчевата светлина сега достига до колекторите на спускаемия апарат само по един час дневно. Това е съвсем недостатъчно и батериите са замръзнали, тъй като температурата на кометата е минус 170 градуса Целзий.

Прочети още...

 78956538 welcome to a cometРоботът Philae извърши в 18:03 часа българско време историческо кацане на повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко".

За първи път в историята космически апарат се приземява меко на комета. Сондата е на Европейската космическа агенция.

Около седем часа преди кацането апаратът, предназначен да кацне, се е отделил от кораба майка Rosetta, за да започне да се спуска към повърхността на кометата, която се намира на около 500 млн. км от Земята.

Rosetta е изстреляна преди 10 години от Земята и прелетя близо 7 млрд. км преди да достигне целта си през август. Тогава влезе в орбита около кометата.

"Това е огромна стъпка за човешката цивилизация", обяви ръководителят на Европейската космическа агенция.

Малко след потвърждаването на приземяването на Philae, шефът на мисията по приземяването, заяви: "Philae ни говори... ние сме на кометата."

Прочети още...

karvava-luna andybarkerПълно лунно затъмнение, още известно като "кървава луна" се наблюдаваше между Америка и Азия на 10 октомври 2014г. Този цвят луната добива, докато минава в сянката на Земята. Това е второто от четири такива затъмнения, които започнаха през април и ще свършат на 28 септември 2015 г.

Прочети още...

europa.jupiterАмериканската космическа агенция NASA планира мисия с безпилотен апарат до едни от спътниците  на Юпитер - Европа.

Предполага се, че в океана на Европа може да има живот.

За началното планиране на мисията са предвидени 15 милиона долара. Предвижда се тя да започне след около 10 години.

Прочети още...

opportunity.mars.rover.2.1Марсоходът Opportunity е открил следи от вода в кратера Индевър, разположен на марсианския екватор, чиито химически състав и температура са били благоприятни за зараждане на живот преди около 3.7 милиарда години.

Припомняме, през март миналата година марсоходът Curiosity намери доказателства з това, че в миналото на Червената планета е имало благоприятни условия за живот - течна и почти неутрална вода.

Прочети още...

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube