SuckingLightBlackHoleЗвезда погълната от друг обект или планетарен канибализъм.

Американската космическа агенция е установила уникален случай на звезда, която е погълнала друг обект, намиращ се близо до нея.

Случаят е окачествен като планетарен канибализъм, а за установяването му е помогнала обсерваторията Чандра, откъдето космическите обекти се изследват с помощта на рентгенови лъчи, информира kaldata.com.

Въпросната звезда се нарича BP Piscium и е еволюирала версия на Слънцето. Около нея има обръч от прах и газове, който е характерен за младите звезди, но се оказало, че първоначалните предположения на NASA са погрешни и звездата е много стара.

Ревизираната прогноза за BP Piscium гласи, че става въпрос за обект във фаза на червен гигант.

Обръчът около звездата всъщност бил съставен от остатъци на други погълнати обекти. Предполага се, че сред погълнатите обекти може да има други звезди или планети, които са се оказали в близост до BP Piscium.

Звездите, които изчерпят горивото си имат склонност да се издуват и да увеличават многократно размерите си. Това се очаква да стане и със Слънцето, което след време ще се разшири и вероятно ще погълне Земята - след милиарди години.

Източник: kaldata.com

SuckingLightBlackHole

Черна дупка поглъча звезда.

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube