black.hole.1Свръхмасивна черна дупка, която постепенно поглъща галактиката Млечен път, расте с по-бързи темпове, отколкото учените са предполагали, че е възможно, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Гигантските черни дупки са известни с апетита си, но данните от новото изследване на специалисти от университета на Централен Ланкашър показват, че те са по-лакоми от очакваното и растат по-бързо, отколкото учените са прогнозирали.

Свръхмасивните екзотични структури дебнат от центровете на повечето, ако не и на всички галактики. Необятната им маса може да достигне милиарди пъти тази на Слънцето.

От лакомата им паст не може да избяга нищо, дори светлината.

Досега учените смятаха, че ненаситните черни дупки се хранят основно на "редовни малки порции", вместо от редки драматични сблъсъци и сливания на галактики.

Данните от новото проучване, публикувано в "Журнал за астрофизика", обаче показват, че черните дупки растат изненадващо бързо, независимо дали в страховитата история на галактиките е имало драматични сблъсъци или не.

black.hole.2

Направените от специалистите компютърни симулации показват, че гигантските структури могат да растат бързо и без да се подхранват от галактически сливания, изсмуквайки галактически газ и друга материя.

Черната дупка в центъра на Млечния път например поглъща еквивалента на едно Слънце на всеки 3000 години. През следващите 10 години тя ще "излапа" порция, равняваща се на 15 земни маси.

Авторите на проучването са използвали компютърните симулации, за да изследват как растат черните дупки, и по-специално в спирални галактики като Млечния път.

"Симулациите разкриха, че вече не можем да оспорваме ефективния растеж на черните дупки в спирални галактики. Те ще ни помогнат да изясним как гигантските структури се развиват в различни типове галактики", казва ръководителят на изследването Виктор Дебатиста.

Източник: daily express

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube