curiosityДнес, 6 август 2013, се навършва една година от успешното кацане на марсохода Curiosity на Марс, като за рождения ден NASA пусна видео - дванайсет месеца в две минути.

Роботизираният апарат всъдеход, оборудван с 10 инструмента, успя да установи за пръв път, че на Марс е имало благоприятни условия за съществуването на микробна форма на живот в далечното минало.

По този начин Curiosity изпълни основната функция на научната си мисия, която ще продължи най-малко две години, но със сигурност ще бъде удължена.

"Успехът на Curiosity, неговото зрелищно меко кацане и след това научните резултати от изследването ни отварят нови изследователски пътища, като изпращането на астронавти до астероид и до Марс", заяви ръководителят на NASA Чарлз Болдън.

Спускането на 6-колесния робот в кратера Гейл, намиращ се на 10 км от планината Шарп, в нощта на 5 срещу 6 август 2012 г., изискваше разработването на принципно нова техника на кацане, предвид голямата маса на марсохода, близо един тон.

Тази операция доказа, че NASA ще може да доставя в бъдеще и по-тежки товари на Марс.

Досега сме напълно удовлетворени, мисията на Curiosity беше забележителна, изтъкна Майкъл Майър, научният ръководител на марсианските програми на NASA.

Колкото повече научим за Червената планета, толкова по-информирани ще бъдем за изпращането на астронавти до Марс, подчерта той.

Майър отбеляза, че не само кацането на Curiosity е било успешно. Всички инструменти на марсохода засега работят. Той осъществи и две пробивания на скали, нещо, което се случва за пръв път на тази планета.

За едногодишната си работа на Марс Curiosity предаде на Земята 190 GB данни

Това се равнява на около 45 хил. песни, записани във формат MP3, или на 30-ина хиляди снимки с висока резолюция.

Лазерът на марсохода е бил използван 75 хил. пъти, за да бъде анализиран съставът на скалите.

Неговите камери и инструменти позволиха бързо да си отговорим на главния въпрос на мисията - съществували ли са условия за микробна форма на живот.

Малко след кацането на Curiosity неговите камери откриха струпвания на камъни и чакъл, образувани от течението на река, която е оформила корито в миналото. Анализът на скалите позволи да бъде открита глина, която се формира при наличието на вода.

Установи се също, че тя не е била солена, а сладка и не е била прекалено киселинна, така че да попречи на формите на живот. Всички тези открития обясняват защо Curiosity измина само километър и половина след кацането си на Марс.

През последните седмици космическият апарат отново пое по пътя към планината Шарп - основната изследователска цел на мисията. Пътуването дотам ще отнеме няколко месеца, още повече че "Кюриосити" ще се спира по пътя, за да изследва и други интересни геологични образувания

Подножието на планината Шарп предизвиква голям научен интерес заради различните седиментни слоеве. Те ще позволят датирането на периодите, по време на които на Марс е имало благоприятни условия за живот.

Според Майкъл Майър Curiosity може да ни поднесе още много изненади с още интересни открития, тъй като марсоходът "е голям късметлия". Ако се натъкне на някакви форми на живот, той може би ще бъде в състояние да ги открие.

Но това ще бъде основната задача на следващата мисия - Curiosity 2. Следващият апарат ще бъде оборудван точно с такива инструменти, за да установи минали или сегашни следи от живот.

Той ще бъде изстрелян през 2020 г.

 

 

curiosity

Източник: www.ap.orgwww.afp.com

Любопитно

Голямото Червено петно на Юпитер е ураганна система, която първоначално е била засечена в началото на 17 век.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube