lunar.plant.growthНАСА планира да отгледа растения на Луната, като изпрати семена от босилек, ряпа и кресон с мисия, която ще кацне на повърхността на спътника ни.

Семената ще са в специално конструиран контейнер, в който ще има достатъчно въздух за 10 дена. Би трябвало това да е достатъчно те да поникнат и да растат пет дена върху филтърна хартия, просмукана с хранителни вещества. Светлината ще е естествена.

Експериментът ще бъде направен в рамките на мисията Moon Express през 2015 г., при която космически апарат ще кацне на Луната.

Изпращането на семена на Луната е първа крачка от изпълняването на целта хора да живеят и работят на лунната повърхност.

Експерименти на Международната космическа станция показаха, че растенията могат да виреят при ниска гравитация. В такива условия те се ориентират по светлината.

nasa.lunar.growth2

НАСА планира да изпрати на луната комерсиалния космически апарат - Lunar X-Prize през 2015г. с мисята Moon Express. На снимката руския космонафт Сергей Волтов проверява растежа в международната космическа станция.

Радиацията на Луната е много по-голяма, отколкото на Земята. Температурата там варира много. През деня надхвърля 100 градуса Целзий, а през нощта пада под 173 градуса Целзий.

Сутрешният скреж е много вреден за растенията. Освен това денонощието на Луната продължава 28 земни дни. Това означава, че трябва да се поддържа постоянна температура за растенията, да бъдат предпазвани от радиация.

Кутията със семената ще тежи около 1 кг. При кацането ще се отвори малък резервоар с вода и така филтърната хартия ще се намокри, за да започне покълването. Камери ще следят целия процес.

lunar.plant.growth

Източник: Daily Mail

 

Любопитно

Юпитер е 1000 пъти по-голям от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube