78956538 welcome to a cometРоботът Philae извърши в 18:03 часа българско време историческо кацане на повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко".

За първи път в историята космически апарат се приземява меко на комета. Сондата е на Европейската космическа агенция.

Около седем часа преди кацането апаратът, предназначен да кацне, се е отделил от кораба майка Rosetta, за да започне да се спуска към повърхността на кометата, която се намира на около 500 млн. км от Земята.

Rosetta е изстреляна преди 10 години от Земята и прелетя близо 7 млрд. км преди да достигне целта си през август. Тогава влезе в орбита около кометата.

"Това е огромна стъпка за човешката цивилизация", обяви ръководителят на Европейската космическа агенция.

Малко след потвърждаването на приземяването на Philae, шефът на мисията по приземяването, заяви: "Philae ни говори... ние сме на кометата."

Апаратът има за цел да направи набор от изследвания и да вземе проби от ядрото на кометата.

 78958704 philae descending to the comet wide-angle view

На снимката заснета от корабът майка, се вижда Philae като малка точица, малко преди да се приземи.

 78956538 welcome to a comet

На снимката се вижда скалистата повърхност на кометата, заедно и единия от краката на Philae.

Сондата е кръстена на Розетския камък от долината на река Нил, чиито надписи помогнаха за разчитане на йероглифите. Подобно на това епохално откритие, учените се надяват със сегашната мисия да получат отговор на едни от най-големите въпроси пред човечеството - за произхода на Слънчевата система и зараждането на живота на Земята, тъй като кометите са реликти от формирането на Слънчевата система.

 78958697 landing process 624

Това е най-доброто предположение как се е приземил Philae.

В проекта Rosetta, който е на стойност 1 млрд. евро, участват 14 страни от Европейската космическа агенция в сътрудничество с Канада и НАСА.

 

След две отскачания от повърхността, като първият "отскок" е бил около 1 км в Космоса, роботът се е установил в сянката на скала, на 1 км от мястото, където е трябвало да се стабилизира.

Това може да е голям проблем, защото апаратът не може да бъде осветяван достатъчно добре от Слънцето, с което да се зареждат батериите му.

Учените се надяват, че с помощта на апарата ще успеят да анализират повърхността на кометата, за да хвърлят светлина върху произхода на нашата Слънчева система.

 78958702 comet 1

Няколко снимки направени след приземяването около Philae

Космическият апарат Rosetta, който е носител на робота Philae, измина 6,4 млрд. км до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Роботът, който е с размерите на пералня, беше изстрелян от Rosetta в сряда и пътува седем часа, докато кацне на кометата. Philae кацна около 18:05 часа в сряда.

След като показа снимка от Philae, която показва местоположението му - от другата страна на голям кратер, на който се е обмисляло да се приземи робота, но впоследствие това е било отхвърлено, ръководителят на екипа д-р Стефан Уламец, който управлява Philae, заяви: „Ние може да сме някъде на ръба на този кратер, което може да обясни тази странна ориентация, която виждате."

 78966879 searching for philae

Къде ще кажне Philae? Снимките заснети от камерата OSIRIS на Rosetta, показват първоначалната цел на Philae.

 78966880 78948266

ROLIS, камерата на Philae изпрати тази снимка на кометата по време на спускането ...

 78966882 comet from 40 metres

Изчисляването на ориентацията и местоположението е сложна задача, обясни той.

„Аз наистина не мога да ви дам много повече информация, отколкото вие сами можете да разберете, гледайки тези красиви снимки", подчерта Уламец.

Екипът обаче продължава да получава голямо количество данни от няколко различни прибора на борда на Philae.

Може би ще бъде възможно да се преконфигурират колесниците на Philae, на които той се приземява, за да „скокне" на друго място, но д-р Уламец заяви, че може да няма достатъчно време да се направят необходимите анализи за такава рискована стратегия.

„Има ограничено количество енергия на батерията и соларните панели не са добре осветени, така че ние не знаем точно колко време ще продължи", заяви ръководителят на мисията на Rosetta д-р Фред Янсен.

Източник: bbc.com

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube