philae-standbyИнженерите, работещи по мисията Rosetta, твърдят, че сондата Philae, която кацна на кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko, но успя да събира данни само няколко дни, ще се събуди още през март догодина с приближаването на кометата до Слънцето.

Слънчевата светлина сега достига до колекторите на спускаемия апарат само по един час дневно. Това е съвсем недостатъчно и батериите са замръзнали, тъй като температурата на кометата е минус 170 градуса Целзий.

Специалистите се надяваха, че сондата ще се събуди след няколко месеца. Сега те посочват по-точно кога очакват да стане това. Philae първо ще трябва да се затопли. Чак след това батериите ще започнат да се зареждат от слънчевите панели.

При кацането си Philae не успя да изстреля харпуните, които трябваше да го закрепят, подскочи на височина 1km и падна в сянка до склона на кратер.

Тъй като скоро на кометата ще настъпи пролет, слънчевата светлина ще е много повече.

Към това ще се добави и приближаването към Слънцето. Стефан Уламек, мениджър на спускаемия апарат Philae, каза, че той е много оптимистично настроен.

Най-голямото ограничение за Philae е малкият му компютърен капацитет и масова памет, каза научният мениджър на мисията Rosetta Екехарт Курт.

philae-standby

Връщане от смъртта: Инжeнерите твърдят, че тя може да се върне през март 2015, когато кометата ще се приближи до слънцето и Philae ще получава много повече слънчева светлина която да зареди батерите й.

Тя беше изстреляна през 2004 г. и повече от 10 години преследва кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko. Оборудването й вече изглежда много остаряло. Въпреки това сондата предаде ценни данни. Кометата се е запазила практически в първоначалното си състояние от възникването си преди 4,5 млрд. години.

Специалистите се надяват мисията да им даде възможност да решат много от загадките на Вселената, включително и да разберат как е възникнал животът на Земята.

 

Любопитно

Голямото Червено петно на Юпитер е ураганна система, която първоначално е била засечена в началото на 17 век.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube