mg20227117.000-2_300Гигантска кула може да улесни значително изследването на горните слоеве на атмосферата и изстрелването на хора и товари в космоса. Според екип от Йорският университет в Канада, кула с височина от 15 км може да се конструира с вече използвани в космическата програма полийтиленови тръби.

За допълнителна височина структурата би могла да се разположи на висок планински връх и да надхвърли 20 км. Кулата би могла да се напълни с лек газ - предполагаемо Хелий. За да издържи на атмосферните влияния надуваемите модули ще имат жироскопи и активна стабилизационна система, което би позволило да се запази структурата цялост ако няколко модула се повредят.

Предварителни изчисления определят пълната тежест на структурата да надхвърли 800 000 тона, а основата и да бъде 230 метра в диаметър.

Проектът би бил интересен както за научни проекти, така и за туризъм. При височина от 20 км, гледката би се простирала на 600 км във всички посоки, а туристите не биха страдали от "нулева гравитация". Според авторите на "космическата кула", в бъдеще височината може да достигне 200 км, което би направило възможно извеждането на товари и хора в космоса значително по-лесно и евтино.

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube