dejavu.brain-763982-11Обяснението за т.нар. дежа вю или дежа ву, което се случва на повечето хора - странното усещане, че преживяват нещо, което са преживявали и преди.


Според учените неврони в центъра за паметта на мозъка, наречен хипокампус, оформят ментална карта от нови места и преживявания, а след това ги запазват за бъдеща употреба на друго място. Когато две преживявания започнат да изглеждат еднакви, тези ментални карти се застъпват и почват да се замъгляват.

Дежа вю се появява, когато се предизвикват възможностите, обяснява Сусуму Тонегава, професор по биология и невронауки в Технологичния институт в Масачузетс, САЩ. Всъщност става дума за временна повреда в способността на мозъка да сортира нова информация, нещо, наречено епизодична памет. Това е много важно за интелигентно животно като човека, за да знае какво става наоколо и да може да го възпроизведе по-късно, казва Тонегава.


Той и колегите му изследвали мишки с премахнат ген в специфична част на хипокампуса, за който те смятат, че е отрешаващо значение при избора между сродни преживявания.

Мишките без тази способност били местени от една клетка в друга подобна, а след това връщани обратно. В едната клетка те били подложени на средно силен електрически импулс в крака, а в другата - не.


Мутантните мишки свързвали и двете клетки с опасност и оставали неподвижни и в двете - не могли да определят къде са били подложени на тока. Здравите мишки бързо научили разликата и оставали неподвижни само в опасната клетка.


Когато изследователите тествали мозъчната активност на животните, мутантните мишки реагирали еднакво и в двете клетки, но мозъчните вълни на здравите били различни.


Според Тонегава видът памет, който позволява на хората бързо да различават отделни лица и места, отслабва с годините.

Любопитно

Венера е единствената планета в Слънчевата система, която се върти по часовниковата стрелка.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube