sunrise-sunsetЧовек се събужда от кома. Изправя се и неуверено се препъва през изхода на болницата. Слънцето се е настанило на хоризонта и го гледа. Може ли да отгатне дали изгрява или залязва?

Разсъждавайки над този сценарий, докато гледаме слънцето призори или надвечер, може да решим, чe бихме почувствали разликата между тези две части от деня. Но в действителност е невъзможно да разделим напълно нашето възприятие за дадена гледка от осъзнаването ни на часа.

Освен това интересен е фактът, че в Библията, денят не започва с изгрева, а със залеза.

Така че, има ли обективен начин да различим двата процеса?

Всички „здрачни феномени" са симетрични от двете противоположни страни на Земята и се случват в обърнат ред между залеза и изгрева. Това означава, че няма вродена, естествена причина за съществуването на оптическа разлика между тях и би трябвало да не можем да ги различим... И все пак, два човешки фактора могат да разрушат тази симетрия.

Първият е в главите ни. По залез очите ни са привикнали към дневната светлина и дори изморени от работата през деня. Когато светлината изчезва, ние не можем да се адаптираме толкова бързо, колкото потъмнява небето, така че някои нюанси могат да се изгубят или да се интерпретират по странен начин. Обратното, по време на изгрев ние сме наследили от нощната тъмнина изострено нощно зрение и всяка дори слаба, незначителна промяна в цветовете на небето е очевидна. Накратко, човешкото око може да възприема повече цветове призори, отколкото надвечер.

Другият човешки фактор, който може да създаде разлика между двете слънчеви фази, е замърсяването. По залез небето е пълно с изпарения и донесени от вятъра частици. Нощем ветровете утихват, индустриалната активност замира и атмосферата се прочиства. Така утринта е по-ясна, по-чиста от всяко друго време на деня.

Според астрофизика Нийл Тайсън, директор на нюйоркския планетариум Хайдън, има и друг трик, чрез който да различим изгрева от залеза. Заради наклона на земната ос Слънцето не изгрява или залязва във вертикална линия, а под ъгъл. Гледайки го от всички географски ширини на север от Тропика на Рака, (23.5 градуса северна ширина), нашата звезда винаги се издига нагоре под ъгъл надясно и се спуска към хоризонта винаги под ъгъл надясно.

„Така можете да разпознаете фалшив изгрев във филм, казва Тайсън. Кинодейците обикновено не са будни в сутрешните часове на деня, така че те снимат залез и после го обръщат, смятайки, че никой няма да забележи".

Sunset vs Sunrise

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube