what ifОт десетилетия насам човечеството непрестанно е било преследвано от какви ли не налудничави и чисто хипотетични въпроси, свързани със сътворението на света, с вселената, със съществуващото отвъд пределите на Земята и слънчевата система, в която се намираме... дори отвъд въображението, ако щете.

Опитахме се да намерим остроумни и донякъде шеговити отговори на някои от най-интересните въпроси. Вижте ги тук:

1. Какво ще се случи, ако паднеш в Черна дупка?

black-hole-crazy-answers

Ако имахте възможност да прекрачите прага на една дори мъничка черна дупка, то тялото ви толкова силно ще се разпъне, докато заприлича на изстискана от тубата паста за зъби. Друго удачно сравнение е, че то ще придобие формата и размерите на много дълъг макарон. Сър Мартин Рийс е измислил дори термина "spaghettification", което е напълно подходящ лейбъл за случващото се с горкото ви тяло. В крайна сметка, то ще се превърне в поток от субатомни частици, който ще се завихри в "устата" на черната дупка.

Но ако паднете в малко по-голяма черна дупка с по-малко екстремни вълни, то вероятно бихте могли да запазите своята вътрешната структура. Теорията на Айнщайн за Разтегляне на времето сочи, че ако погледнете напред към центъра на черната дупка, ще видите всеки обект, който някога е попаднал в нея в миналото. А зад вас, ще видите всичко, което някога ще попадне в нея в бъдещето.

2. Какво ще се случи, ако на Земята се появи нова технологично напреднала раса?

technologically-advanced-crazy-answers

Ако на Земята се появи нова технологично напреднала раса, то вероятно ще бъдем заключени в постоянна битка за надмощие. И ако след стотици, хиляди години, никой все пак не е успял да спечели войната, най-вероятно ще започнем да се адаптираме към ситуацията, да изискваме различни по характеристики ресурси и пак ще започнем да се игнорираме взаимно.

3. А ако Земята беше два пъти по-голяма?

supersized-earth-crazy-answers

Ако диаметърът на Земята се удвои до около 16,000 мили, масата на планетата ще се увеличи около 8 пъти, а силата на гравитацията ще бъде поне 2 пъти по-силна. Тогава всички растения и животни, които съществуват в момента, ще се срутят под собственото си удвоено теглото и тъй като в природата винаги е така, че всичко намира своя баланс, то ще възникнат нови, по-издръжливи и приспособими видове.

4. Какво щеше да е сега, ако астероид не бе попилял динозаврите?

dinasour-crazy-answers

Ако тоз астероид бе пропуснал да улучи Земята, то по всяка вероятност динозаврите щяха да управляват все още общото кралство. Все пак да не забравяме, че са доминирали едни 160 милиона години. Изследователите са находчиви и предполагат, че на мястото на човека, на базата на относително големия размер на мозъка е можело е да се появи интелигентна форма "dinosauroids", която да произлиза от trodontid видовете, били някога птици хищници.

5. Ако всички хора на света скочим едновременно?

jumping-people-crazy-answers

Ако всички 7 милиарда души на Земята се струпаме близо един до друг и скочим едновременно, ще я накараме да се движи със скорост една стотна от радиуса на един атом в секунда. А когато се приземим, всичко ще се върне на мястото си, точно като пролетен извор. Защото нали ви казахме за баланса в природата, а и третия закона на Нютон гласи, че на всяко действие има равно по-големина и противоположно по посока, разбира се, противодействие.

Така че, не се надявайте, че за да спасите Земята от глобално затопляне, да я изместите от оста й или каквото и да е там грандиозно събитие трябва просто да подскочите. Научно доказано е, че когато ябълка падне от дървото, то тя измества Земята от оста й с такава дължина, каквато е и дължината на диаметъра на атом. Тъй че, и да изместим нещо, то повярвайте ми, ще е с някакви си микрометри!

6. Какво щеше да се случи, ако Луната никога не се бе формирала?

no-moon-crazy-answers

Огромните вълни, генерирани от Луната, които са обикаляли много по-близо до Земята, когато тя се е формирала са поставили химическите основи за живот на сушата и в океаните и са забъркали първичната супа. Без тях животът вероятно никога нямаше да възникне. Или живите същества тогава са щели да имат далеч по-различни поведенчески характеристики, така че да се справят само при наличие на шест часа на ден, както и с екстремните климатични условия, които биха съществували на Земята, ако нямаше Луна.

7. Представете си, че хората са два пъти по-интелигенти. Тогава?

twice-intelligent-people-crazy-answers

Ако хората бяхме два пъти по-интелигентни, отколкото сме сега, то експерти смятат, че бихме били в личен план бихме били по-доволни, по-здрави, по-добре изглеждащи и по-малко религиозни. Но тъй като все пак щяхме да имаме много различни индивидуалности и характерни черти, то вероятно отново обществото, което щяхме да изграждаме тогава е щяло да бъде почти толкова конфликтно, колкото е и днес.

8. А ако всички котки на света изведнъж умрат?

if-all-cats-die-crazy-answers-

Котките може да изглеждат доста неефективни, но в действителност те са жизнено важни за глобалната екосистема. От проучвания, които са провеждани на малки острови, знаем че ефектите от премахването на котки би довело до пренаселване на Земята от гризачи. Мишките и плъховете вероятно ще унищожат зърнените култури, ще разпространяват много повече болести и ще унищожат гнездящите в земята птици. Последиците биха били мащабни. Споменете си за проблема с изчезването на пчелите!

9. Какво щеше да бъде ако слънчевата ни система се бе формирала близо до ръба на Млечния път?

milky-way-crazy-answers

Въпреки, че по ръба на галактиката има само една трета от количеството на металните елементи, в сравнение с настоящето ни положение, животът вероятно щеше да възникне и да се развива по относително същия начин. Газовите гиганти като Юпитер и Сатурн, обаче, нямаше да съществуват, а липсата на такива по рода си планети може да обрече Земята на гибел, тъй като няма да има какво толкова да я защити от преминаващите астероиди.

10. Какво щеше да се случи, ако първите животни изпълзяли от океаните имаха 6 крайника, а не 4?

six-limbs-crazy-anwers

Четири-крайниковото тяло, което доминира при по-голяма част от животните, датира от времето на Acanthostega (вид риба с 4 крака, която не можела да се предвижва съвсем по сушата, но яките й перки, които играели ролята на крачета и позволявали да се движи много по-бързо в плитки, тинести водни участъци). Така както е имала 4 крака тя е могла лесно да се сдобие и с 6. Учените твърдят, че ако това се бе случило, вероятно животът щеше да остане ниско до земята и вероятно никога да не е имало големи интелигентни форми на живот.

Вижте тук втора и трета част на статията "Какво щеше да се случи, ако..."

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube