what if part2От десетилетия насам човечеството непрестанно е било преследвано от какви ли не налудничави и чисто хипотетични въпроси, свързани със сътворението на света, с вселената, със съществуващото отвъд пределите на Земята и слънчевата система, в която се намираме... дори отвъд въображението, ако щете.

Опитахме се да намерим остроумни и донякъде шеговити отговори на някои от най-интересните въпроси. Вижте ги тук:

11. Какво щеше да се случи, ако Неандерталците не бяха изчезнали?

neanderthals-crazy-answers

Теоретично е напълно възможно Неандерталците да съществуват и до днес в отделни изолирани места в Европа. Много вероятно е те да са успели да развият способността си да мислят, да говорят и да се държат досущ като съвременни хора. Но експертите са на мнение, че ако бяха останали, то има много голям шанс да са били асимилирани и да са се кръстосали с хората, създавайки съвсем нов вид.

12. Ако нямаше гравитация?

astronaut-crazy-answers

Дори и една лека настинка е достатъчна, за да оценим здравето. Същото важи и за гравитацията. Ако Вселената бе създадена без наличието на гравитационна сила, то тогава тя би била напълно плоска и еднообразна. Гравитационната сила е с други думи изкривяването на време-пространството и тя определя наличието на материя и енергия във вселената.

Ако тя внезапно изчезне обаче, всички ние ще се изгубим завинаги в космоса.

13. Ако внезапно магнитните полюси на Земята разменят мястото си?

magnetic-poles-flip

Въпросът не е дали ще се случи, а кога! Историята на Земята помни, че от време на време полюсите просто сменят мястото си. Случва се веднъж на няколко хиляди години, когато железните атоми в течното външно ядро на Земята, сменят внезапно посоката си. Последното такова явление се е случило през Каменната ера, преди 780 000 години. Фазата между тези явления, когато геомагнитното поле е слабо, е доста неприятна за земляните, тъй като то предизвиква мощни земетресения, резки промени в климата и води до заличаването на цели биологични видове.

14. Какво щеше да се случи, ако силите между молекулните връзки бяха по-силни (или по-слаби)?

molecules-crazy-answers

Молекулите се образуват, когато протоните в съседни атоми обменят електрони. Ако електромагнитната сила, която движи тази връзка имаше по-различна сила, Вселената вероятно щеше да е лишена от живот, дори от звезди и планети. Привличането между положително заредените протони и отрицателно заредените електрони е така съвършено настроено от гледна точка на стойности, че да позволява на атомите, и на по-големите струпвания на атоми, като тези в биомолекулите например, да се образуват.

15. Ако приемахме само един вид храна?

one-type-of-food-crazy-answers

Нито една храна не съдържа всичко необходимо. Приемайки само от един вид, зеленчук, плод или каквато и да е друга храна ще доведе до остра органична недостатъчност. Избирайки за консумация само месо, ще накара тялото ви да сдъвче собствените си мускули. А ако се придържате само към един вид зеленчук, то вероятността да получите болестта наречена скорбут също не е за подценяване. Монодиетата продължително време е сигурен път към смъртта.

16. Ако Слънцето беше наполовината на размерите си сега?

red-dwarf

Ако размера на Слънцето беше наполовина на този, който е всъщност, то то би било  много по-малко ярко, по-червено и далеч не толкова горещо. В астрономията това е още познато като червено джудже. Зоната около него, която познаваме като "обитаема" щеше да е далеч по-мъничка и Земята нямаше да е част от нея, тъй като водата щеше да е единствено под формата на лед. Но за сметка на това, Меркурий би изглеждал изключително привлекателно място за живот.

17. Какво ще се случи, ако изстреляте куршум в космоса?

gun-in-space

Истината е, че може да бъде изстрелян куршум в космоса, а това дава повод за всякакви шантави и абсурдни сценарии. Макар, че за да гори огъня той се нуждае от кислород, съществуват модерни амуниции, които съдържат собствен окислител, химикал който взривява барута и така на практика, където и да се намирате във Вселената бихте могли да стреляте с оръжие. Ако се намирате във вакуума между галактиките например, опитвайки се да натиснете спусъка, ще изпратите себе си и куршума си буквално във вечността. Ако пък стреляте в Слънчевата система, куршума ще бъде погълнат или от Слънцето или от някоя от планетите гиганти. Ако опитате да стреляте в хоризонта, теоретично сигурно ще се застреляте в гърба.

Вижте тук първа и трета част на статията "Какво щеше да се случи, ако..."

Любопитно

Орбитите на повечето астероиди преминават между орбитите на Марс и Юпитер.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube