10-strangest-sights-on-Google-EarthОткакто Google за първи път предоставиха на хората комфорта да се разхождат по света от стола пред компютрите си, използвайки единствено Google Earth, феновете на "виртуалния лов" обхождат надлъж и нашир планетата, детайл по детайл, за да се натъкнат на нещо интересно, на нещо необичайно или необяснимо.

От векове насам на нас хората винаги са ни били познати небезизвестните Седем чудеса на света. Но сега, благодарение на Google Earth, можем да забележим хиляди изображения публикувани в глобалната мрежа, задавайки един и същи върпос "Какво за Бога е това?".

Сред някои от новите чудеса можем да забележим: езеро от кръв, странни структури, лежащи насред пустинята в Китай, огромен корабокруширал ферибот,... неща които изглеждат интересни, а други съвсем не от този свят.

 1. Езеро от кръв?

blood-red-lake

Извън границите на град Садр, близо до Багдад, Ирак, точно на GPS координатите 33.396157° N, 44.486926° E, се е разположило едно ярко червено езеро, приличащо на голяма локва кръв. От 2007 година до този момент обаче, учените нямат ясно обяснение какво е предизвикало оцветяването на водата.

2. Островът езеро

island-in-a-lake

Най-големият остров-езеро на света е тясна 4-акрова ивица суша, лежаща близо до остров Виктория, Канада (69.793° N, 108.241° W). Безименният остров (това малко вълнообразно парче земя - в зелено на снимката), намиращо се в центъра на голямо езеро е заобиколено от серия от по-големи парчета земя, образуващи, езеро-в-езерото-в-езерото остров. Самостоятелността на този малък под-под-под остров вероятно никога нямаше да изпъкне така ясно, ако не бе внимателеното обхождане на Google Earth по целия свят. По всяка вероятност, нито един човек още не е стъпвал там.

3. Гробището

boneyard

Военновъздушната база в Тусон, Аризона - Дейвис Монтан е мястото, където всички американски военни самолети биват погребвани.  Тази 2600 акра площ, наречена "гробището" (32 08'59 .96 "N, 110 50'09 .03" W) е затворена за посещения, но Google Earth предоставя възможност да разгледаме във висока резолюция това, което е вътре: практически всеки военен самолет, който е летял от Втората световна война насам в момента гние на тази площадка. Ето и един любопитен факт: гробището "Дейвис Монтан" е било използвано за снимките на музикалния видеоклип на песента "Learning to Fly" на рок легендата Tom Petty and the Heartbreakers.

4. Най-голямата дума?

hamad2-02

Милиардерът шейх Хамад бин Хамдан ал Нахаян, който е част от управляващата фамилия на Абу Даби издълбал името си върху пясъчната повърхност на остров Al Futaisi, който той притежава в Персийския залив. С размери 800 метра височина и 3,2 километра дължина, надписа HAMAD вероятно е най-големият в света и се вижда дори от космоса. Обикновено думите, написани върху пясъка биват заличени от водата, но този надпис е толкова голям, че на практика образува водни канали, които с лекота се справят с прииждащите приливи. На снимката този интересен факт дори може да се забележи, като водата реално е достигнала до буквата М.

5. В дивото

elephants

Вероятността да видите тичащо стадо слонове не е много голяма, освен ако не се намирате в Африка. За щастие обаче сателитите на Google Earth са увековечили тази красива гледка в серия от няколко снимки близо до Чад. (10.903497 N,19.93229 E)

6. Тайната на Китай

china-desert

Новопридобитото изображение на Google Earth разкрива набор от мистериозни структури и модели, гравирани върху повърхността на пустинята Гоби в Китай. Според експерти, това сигурно е секретна военна база, а структурите се използват за различни цели: тестване на оръжия, калибриране на шпионски спътници, тестване на радари и т.н. Най-сложното устройство, приличащо на комплексна мрежа от прави линии, които сноват назад-напред на разстояние от 33 км, най-вероятно е метеорологична антена, която служи за изучаване на времето и атмосферните условия.

7. Картореклама

KFC-logo

Имайки предвид броя на хората, които се "разхождат по света" с Google Earth в свободното си време, не е изненадващо, че напоследък започват да се пръкват огромни рекламни послания тук и там, концепция, която е известна като "mapvertising". Най-голямото лого в света на Coca-Cola, например, може да се види на отдалечен хълм в Чили, и твърдят че е направено от 70 000 празни бутилки кола. А на 87 500 квадратни метра изображение на известния полковник Сандърс, представляващо логото на KFC може да се види на координати 37.646163 ° N, 115.750819 ° W близо до "Извънземната магистрала" в Невада, чието име носи Път 375 тъй като в периода от 1957 до 1968 година на това място са проведени поне 4 документирани ядрени опита.

8. Огромният корабокрушенец

shipwreck

SS Jassim е товарен боливийски ферибот, заседнал и потънал на риф Wingate край бреговете на Судан през 2003 г. С дължина 81 метра това е един от най-големите потънали кораби, които се виждат на Google Earth, и се намира на 19° 38' 46.00" N, 37° 17' 42.00" E.

9. Скалните устни

lips-sudan

Тази на пръв поглед приличаща на устни скална формация се намира в Гарб, Дарфур, Судан с координати 12°22'13.32"N, 23°19'20.18"E.

10. Австралийско НЛО?

triangle-aussie

В Австралия на координати 30 ° 30'38 .44 "S 115 ° 22'56 .03" E, странен триъгълник, проблясващ с ярки светлини, се появява в средата на полето. Когато бил открит за първи път през 2007 г., привържениците на НЛО  побързали да го нарекат ​​"триъгълното НЛО", уловено в момент, когато  виси над Земята. Някои Google Earth потребителите казват, че вероятно това е антена, свързана с близка до нея вятърна ферма, която се управялва дистанционно. Като в ъглите на триъгълника това са проводници, а в средата лежи кулата, която служи за приемане и предаване на сигналите.

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube